EINDHOVEN - PSV voetbalde zaterdagavond tegen Willem II iets meer dan twintig minuten in het hoogste tempo. Het verweer van de Tilburgers was in die fase van zo'n bedroevend niveau, dat de landskampioen lachend naar een voorsprong van 3-0 freewheelde. Na rust werd het nog 4-0, waardoor PSV dit jaar sowieso afsluit als nummer één van de eredivisie.

De Eindhovenaren moesten het in de Brabantse derby stellen zonder topschutter Jefferson Farfan. De Peruviaan heeft nog steeds last van een hamstringblessure en zat tegen de nummer zestien van de eredivisie op de bank. PSV-trainer Ronald Koeman verving de spits door Patrick Kluivert, die daardoor voor het eerst sinds zijn revalidatie in het basisteam speelde.

De aanvaller, die het een uur volhield, begon uitstekend aan de wedstrijd. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal bereidde de eerste twee goals van PSV voor. Vooral de manier waarop hij Arouna Koné bij de 2-0 lanceerde, verraadde zijn surplus aan talent. Koné rondde de steekpass met een droge knal in de korte hoek af.

Veredeld amateurelftal

Kluivert leidde ook de openingsgoal in. Nadat Edison Mendez oog in oog met doelman Bjorn Sengier had gemist, legde hij de bal in de rebound met de hak klaar voor Ibrahim Afellay, die hard raak schoot. Willem II speelde in die fase als een veredeld amateurelftal.

Elke aanval van PSV zorgde voor paniek in de laatste linie van de Tilburgers. Als PSV iets doeltreffender was geweest, had de ploeg na vijfentwintig minuten al op 6-0 gestaan. Timmy Simons kopte in de 22e minuut nog wel een corner van Mendez in de kruising (3-0), maar daarna stokte de teller langdurig.

Lagere versnelling

PSV schakelde opzichtig terug naar een veel lagere versnelling en stelde op die manier - zonder overdreven veel energie te verspillen - de zege veilig. De ploeg weet dat het tweede kerstdag in Rotterdam tegen Feyenoord een veel lastiger krachtmeting wacht. Koeman anticipeerde door Koné, Kluivert en Afellay al binnen het uur naar de kant te halen.

Willem II slaagde er daarna ook tegen een op halve kracht spelende thuisploeg niet in gevaarlijk te worden. Trainer Dennis van Wijk wil zijn selectie in de winterstop een kwaliteitsinjectie geven en dat is, gezien het duel tegen PSV, geen overbodige luxe.

De subtoppers uit de Belgische competitie die hij in de zomer naar Tilburg haalde, blijken vooralsnog niet het niveau van de eredivisie aan te kunnen. Twintig minuten voor tijd voerde invaller Diego Tardelli, die nog altijd hoopt op een vast contract in Eindhoven, de score op tot 4-0. Hij gaf het publiek in Eindhoven in de slotfase tenminste nog iets om voor te juichen.

Kluivert

PSV-trainer Ronald Koeman sprak lovend over Patrick Kluivert. "Zeker in de eerste twintig minuten heeft hij het heel erg goed gedaan", aldus Koeman. "Hij was erg vast en heeft een goed oog voor de lopende mensen. Na die eerste fase was de wedstrijd gespeeld en werd het tempo wat lager. Ook bij Patrick", aldus Koeman.

De oefenmeester zei bewust spelers gespaard te hebben voor het duel tegen Feyenoord op tweede kerstdag. "Mijn spelers zullen na de wedstrijd tegen Willem II in ieder geval niet moe zijn. De eerste 25 minuten speelden we in een hoog tempo en was ons rendement hoog. Na de 3-0 konden we het ons veroorloven om een wat lager tempo te hanteren. Maar dat vind ik niet erg hoor. Dat kan best een keer."

Farfán

Jefferson Farfán is volledig hersteld van zijn hamstringblessure. De spits kan daardoor tweede kerstdag spelen in de topper tegen Feyenoord. "Hij is helemaal fit", aldus Koeman.