HEERENVEEN - Sven Kramer gaat na de eerste dag van het Nederlands allroundkampioenschap schaatsen riant aan de leiding. De jonge Fries schreef in Thialf de 5000 meter op zijn naam en pakte zodoende de leiding. Mark Tuitert staat voorlopig tweede, Erben Wennemars is verrassend derde.

Bekijk video

Kramer was op de vijf kilometer een klasse apart. De inwoner van Oudeschoot klokte een tijd van 6.22,16 en bleef daarmee zijn teamgenoot Carl Verheijen ruim twee tellen voor: 6.24,59. Wouter Olde Heuvel, eveneens van TVM, werd derde in een tijd van 6.27,96.

Zwaar

"Ik rijd best ver weg van de anderen die meedoen", keek Kramer terug. "Maar toch ben ik niet helemaal tevreden. Ik heb een aanpassing aan mijn schaatsen gedaan, waardoor ik op de korte afstanden meer druk in de bochten kon zetten. Op de vijf kilometer liep mijn linkerbeen echter snel vol. Het was best zwaar."

Kramer was eerder op de zaterdag als vierde geëindigd op de 500 meter. Op de 1500 meter, die zondag wordt afgewerkt, verdedigt de TVM-rijder een voorsprong van 2,28 seconden op Tuitert. Wennemars heeft 2,50 seconde achterstand op die afstand.

Ook Carl Verheijen (vierde), Wouter Olde Heuvel (vijfde) en Rintje Ritsma (zesde) hebben nog uitzicht op het podium én dus plaatsing voor het EK allround.