ALMELO - FC Groningen heeft vrijdagavond weer eens drie punten gepakt. De ploeg van trainer Ron Jans won met veel moeite van Heracles Almelo, 0-1. Na een uitstekende start van de competitie was FC Groningen de laatste weken bezig aan een serie wedstrijden met slechte resultaten.

Bekijk video

Na de forse nederlaag tegen FC Twente (7-1) op 11 november won de ploeg van trainer Ron Jans alleen nog van Willem II (4-1). Daarna volgden nederlagen tegen ADO Den Haag (2-5), FC Utrecht (3-0), PSV (0-2) en AZ (2-0).

Net als tegen AZ speelde Groningen in Almelo met Koen van de Laak, terug van een blessure, als opkomende rechtermiddenvelder. Maar goed was het voetbal zeker in de eerste helft niet te noemen.

Tackles

De ploeg van Jans zette met drie forse tackles in de eerste twee minuten de toon voor een af en toe harde wedstrijd.

Heracles-coach Ruud Brood moest al na 26 minuten Diego Biseswar wisselen, nadat de middenvelder in de tweede minuut flink was aangepakt door Mathias Floren.

Weinig kansen

De aanvallende bedoelingen, Heracles speelde met drie verdedigers, leverden daarnaast te weinig kansen op. Stefaan Tanghe probeerde vlak voor de rust een strafschop te versieren, maar scheidsrechter Van Hulten liet zich niet beetnemen.

Ook voor Heracles dateerde de laatste zege alweer van 17 november (2-0 tegen NAC), waardoor de ploeg van Brood na rust meteen veel strijd en aanvalsdrang toonde. De beste kans was voor Everton, hij kopte na tien minuten de bal op de lat.

Nevland

Kort daarna kwam toch FC Groningen op voorsprong. Lovre tikte een schot van Nevland van dichtbij langs doelman Martin Pieckenhagen.

Beide ploegen kregen vervolgens kansen. Invaller Glen Salmon schoot - fris in het veld - nog op de paal, waarna Pieckenhagen ternauwernood voorkwam dat Suarez de rebound intikte. Bas Roorda tikte in de slotfase een kopbal van Everton maar net over de lat.

Blij

Ron Jans was na afloop van de zege op Heracles 'eindelijk' weer eens blij. FC Groningen won maar nipt (1-0) en uiterst moeizaam. Maar na vier nederlagen op rij waren de drie punten voldoende om de Groninger trainer tevreden te stemmen.

"Misschien dat ik wat overdreven over kom, maar dat moet dan maar zo zijn", verontschuldigde Jans zich met een knipoog. "Ik ben een erg blije trainer. Eindelijk weer drie punten. Na vier keer verliezen voelt een overwinning wel zo lekker."

Kansen

Groningen slaagde er de afgelopen drie wedstrijden zelfs niet in om te scoren. Tegen Heracles duurde het even voordat de ploeg van Jans goede kansen creëerde. "Onze spitsen leverden in het begin de bal soms zomaar in. Daar moet ik bij zeggen dat ze ook niet altijd goed werden aangespeeld."

De intikker van Goran Lovre, volgens arbiter en grensrechter niet buitenspel, bleek voldoende voor de winst. "Eigenlijk hadden we de wedstrijd met een tweede goal moeten beslissen", vond Jans.