HEERENVEEN - Gerard van Velde heeft zaterdag in Thialf in Heerenveen bij nationale baanwedstrijden op de 500 meter de beste tijd ooit door een Nederlander op Nederlandse bodem gereden. De TVM-sprinter kwam tot 35,24. Erben Wennemars werd tweede in 35,50, Jan Bos derde in 36,46.

Van Velde, olympisch kampioen op de 1000 meter, schaatste tijdens de olympische kwalificatiewedstrijden in december vorig jaar 35,40, tot nu toe de beste Nederlandse tijd in Thialf. Het baanrecord in Heerenveen staat overigens nog heel wat scherper: ,83, gereden door de Japanner Hiroyasu Shimizu.

In Thialf worden dit weekeinde ook selectiewedstrijden gehouden voor de WK sprint, volgende maand in Calgary. Van Velde, Bos en Wennemars zijn al geplaatst, net als Marianne Timmer en Andrea Nuyt bij de vrouwen. De selectie wordt gemaakt over twee 500 en twee meters. Jacques de Koning en Annamarie Thomas wonnen zaterdag de eerste 500 meter.

Thomas trok zich echter terug voor de start van de 1000 meter, ze heeft last van een lies. Marieke Wijsman werd op de 500 meter gediskwalificeerd met twee valse starts. Bij de mannen is nog een startplaats te vergeven, bij de vrouwen zijn dat er twee.