DAKAR - De Nederlandse dammers zijn er donderdagavond niet in geslaagd de finale te bereiken van het wereldkampioenschap voor landenteams. Het trio Kees Thijssen, Alexander Prosman en Gerard Jansen boog in de derde barrage voor Rusland: 1-5.

De Russen zitten in de eindstrijd tegenover Letland, dat zeven verlengingen nodig had om Wit-Rusland er onder te krijgen.

In de partijen met normale bedenktijd werd het evenwicht niet verstoord. Thijssen speelde als kopman van Oranje aan het eerste bord remise tegen Alexej Tsjizjov. Prosman en Jansen hielden hun duels met respectievelijk Morodoulo Amrillajev en Aleksander Georgiev eveneens in balans.

In de tweede barrage, met nog maar ruim tien minuten op de klok, verloor Thijssen, maar maakte Prosman die misser goed. Daarna ging het sneldammen mis. Alleen Jansen kwam nog remise overeen.

Het treffen Wit-Rusland - Letland was een slijtageslag. De spelers waren in totaal negen uur in touw. In de zevende barrage viel de beslissing. Guntis Valneris zorgde daar persoonlijk voor tegen Ihar Michaltsjenka. Hij besliste het vijfde vluggertje met slechts vijf minuten bedenktijd in zijn voordeel.