AMSTERDAM - Schaatsster Ireen Wüst is donderdag in Amsterdam tijdens het sportgala verkozen tot Sportvrouw van het Jaar 2006. De olympisch kampioene op de 3000 meter versloeg in de verkiezing door de topsporters de atlete Lornah Kiplagat en wereldkampioene wielrennen en veldrijden Marianne Vos.

Theo Bos is uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De 23-jarige baanwielrenner liet in de verkiezing schaatser Bob de Jong en atleet Bram Som achter zich. Bos heeft de Jaap Eden Trofee vooral te danken aan zijn prestaties op het WK in Bordeaux, waar hij goud won op de onderdelen sprint en keirin.

Gehandicapte sporter van het jaar werd de atleet Pieter Gruijters. De wereldkampioen vijfkamp en speerwerpen ging in de verkiezing twee rolstoeltennissers vooraf: Esther Vergeer en Robin Ammerlaan, beiden nummer 1 van de wereld.

De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs werd toegekend aan Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Deze 'Nobelprijs' voor de Nederlandse sport is vorig jaar ingesteld. Toen kregen Johan Cruijff, Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Nico Rienks en Ard Schenk tegelijk deze onderscheiding.

Sportploeg

De Nederlandse vrouwenhockeyploeg, wereldkampioen, is gekozen tot sportploeg van het jaar. Oranje ging de Nederlandse springruiters, eveneens wereldkampioen, en Jong Oranje, Europees kampioen voetbal, vooraf.