ROTTERDAM - Gerard Kerkum is tot het einde van het seizoen president-commissaris bij Feyenoord. Hij wordt daarna opgevolgd door Dick van Well, die tot die tijd als vice-president-commissaris door het leven gaat. Van Well is op dit moment voorzitter van de raad van bestuur van bouwconcern Dura Vermeer Groep in Zoetermeer.

Bekijk video

De raad van commissarissen bestaat verder uit Martin Pernis (voorzitter raad van bestuur van Siemens), Coert Beerman (directievoorzitter Rabobank Rotterdam) en Jos van der Vegt. De laatstgenoemde directeur van sportpaleis Ahoy vertegenwoordigt de Sportclub Feyenoord. De nieuwe raad van commissarissen wordt waarschijnlijk in de tweede week van januari officieel geïnstalleerd. Dat gebeurt tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering.

Van den Herik

Jorien van den Herik, nog steeds voorzitter van de raad van commissarissen, moet het vijftal benoemen. De bedoeling is dat de preses vervolgens samen met de commissarissen Willem Scholten en Sjaak Troost aftreedt. "Het contact met Van den Herik is op dit moment goed", benadrukte Kerkum. "Er is mij veel aan gelegen om op een mooie manier afscheid van hem te nemen."

Blankert

Kerkum leidde afgelopen maand de commissie die de organisatiestructuur van Feyenoord onder de loep nam. Hij stelde een compleet nieuwe structuur voor waarin de raad van commissarissen zou worden vervangen. Hans Blankert, één van de leden van de commissie-Kerkum, werd benoemd tot formateur van de nieuw samen te stellen raad van commissarissen.

Roerige jaren

De voormalige voorzitter van sportkoepel NOCNSF schiep binnen een week duidelijkheid. "Hij heeft een beroep op mij gedaan tot aan het einde van dit seizoen als president-commissaris van Feyenoord te functioneren", legde Kerkum donderdag uit. "Ik ken de club als bestuurslid in de roerige jaren tachtig. Feyenoord stond er toen pas echt slecht voor."

Kerkum verklaarde twee weken geleden nog dat hij geen bestuursfunctie bij Feyenoord zou vervullen. "Ik ben op aandringen van Blankert van mening veranderd."

Controle

De nieuwe vijfkoppige raad van commissarissen gaat de directie van Feyenoord controleren. De bedoeling is dat de vijf nieuwe commissarissen in de luwte opereren. De tweekoppige directie, bestaande uit algemeen directeur Chris Woerts en financieel directeur Onno Jacobs, wordt het gezicht van Feyenoord.

De nieuwe raad van commissarissen onderzoekt of de directie moet worden uitgebreid van twee naar drie man. De aandelen van Feyenoord Rotterdam NV komen in handen van twee stichtingen, de stichting administratiekantoor Feyenoord en stichting continuïteit Feyenoord. De laatste moet het cultureel erfgoed van de Rotterdamse club bewaken.

"Zo willen we voorkomen dat er plotseling een Rus binnenkomt die de club overneemt'', legt Kerkum uit. Geldschieters die willen investeren in de club blijven welkom. De stichting Administratiekantoor kan certificaten van aandelen uitgeven. Het is echter uitgesloten dat die financiers ook bemoeienis krijgen.