PARIJS - Anton Geesink speelt de hoofdrol in het eerste deel van een tv-filmserie, over de persoonlijke geschiedenis van markante olympische persoonlijkheden. Hij doet dat samen met de huidige IOC-voorzitter Jacques Rogge, de verspringlegende Bob Beamon en de voormalig topatleet Edwin Moses.

De serie wordt geproduceerd door World Olympians Associations, een organisatie van oud-deelnemers aan de Spelen onder voorzitterschap van de Hongaar Pal Schmitt. De première van de eerste episode vindt plaats in Parijs op 10 januari, voor 150 sportministers die deelnemen aan de Sport/Welfare conferentie van UNESCO.

Bijzonder eervol

De film belicht de persoonlijke geschiedenis van de vier hoofdrolspelers, die model staan voor de ontwikkeling en idealen van de olympische beweging. Geesink toonde zich verguld. "Voor mij betekent dit een prachtig begin van 2003. Ik vind het bijzonder eervol. Het leuke is dat de film mijn olympische titel van 38 jaar geleden niet ziet als eindpunt, maar als basis voor een verdere loopbaan in de sport."

Hoogste onderscheiding

Geesink werd na zijn actieve loopbaan onder meer trainer/coach en bestuurslid. De olympisch judokampioen van 1964 heeft al jaren zitting in het IOC. Enkele weken geleden nog werd hij door de Europese Judofederatie met de hoogste onderscheiding bedankt voor zijn diensten.