DEN HAAG - Aftredend Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik vernam dinsdagochtend in een hotel in New York dat hij en de club definitief verlost zijn van een slepende fraudezaak.

De Hoge Raad handhaafde de eerdere vrijspraak van het gerechtshof in Den Haag voor de vermeende belastingontduiking en valsheid in geschrifte rond de transfer van de Australiër Aurelio Vidmar in 1995 van Standard Luik naar Feyenoord.

Het Openbaar Ministerie had bij het gerechtshof tevergeefs beroep aangetekend tegen een uitspraak van de Rotterdamse strafrechter en zich daarna in cassatie tot de hoogste rechtsinstantie gericht. Die bepaalde dinsdag dat Feyenoord en de aftredend voorzitter terecht zijn vrijgesproken. Na een telefoontje van zijn raadsman J. Hertoghs liet Van den Herik een champagneontbijt aanrukken.

Ontbijt

"We hadden vooraf even contact gehad. Het was daar zes uur 's ochtends. Jorien zei dat hij wachtte met het bestellen van zijn ontbijt tot na de uitspraak", aldus Hertoghs, die het sterke vermoeden uitsprak dat Van den Herik niet meer in de openbaarheid zal treden.

Claim

Er volgt mogelijk zowel van Feyenoord als van Van den Herik een claim om de gemaakte proces- en juridische kosten te verhalen.

Hertoghs denkt dat Van den Herik mogelijk geleden persoonlijke en zakelijke schade niet zal opeisen. "Ik kreeg sterk de indruk dat het boek dicht is voor hem. Hij heeft ten aanzien van Feyenoord eerder al een persbericht verspreid dat voor hem met de afloop van deze zaak een einde komt aan zijn openbare leven. Een hoge claim zou weer tot lange procedures leiden. Daar heeft hij volgens mij geen zin meer in."

De zaak vindt zijn oorsprong in 1995. Bij de komst van Vidmar naar Feyenoord had de aanvaller contractueel recht op een deel van de transfersom. Volgens de belastingdienst moest die bonus, van ongeveer 1 miljoen euro netto, als tekengeld worden beschouwd en diende Feyenoord daarover een loonheffing te betalen.

Belastingontduiking

Volgens de Rotterdamse club was afgesproken dat alle lasten van de transfer in België afgedragen dienden te worden. Het OM beschuldigde Van den Herik ervan leiding te hebben gegeven aan opzettelijke belastingontduiking.

In de strafzaak die volgde eiste het OM een boete van 1,1 miljoen euro en twaalf maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk tegen respectievelijk de club en Van den Herik. In 2002 sprak de rechtbank in Rotterdam de aangeklaagden vrij.

Het OM ging tegen die uitspraak in beroep, waarna het gerechtshof in Den Haag in 2005 opnieuw tot vrijspraak kwam. Het OM zocht daarop de laatste beroepsmogelijkheid en ging bij de Hoge Raad in cassatie.

Vasthoudendheid

Hertoghs noemde de vasthoudendheid van het OM in deze zaak een prestigestrijd. "Het OM heeft op een venijnige manier zijn tanden in deze zaak gezet. Maar we zijn nooit het vertrouwen in de zittende rechterlijke macht kwijtgeraakt. Daarom reageren we nu vrij nuchter. We hadden geen andere uitspraak verwacht."

De Hoge Raad oordeelde dat het hof op grond van het bewijsmateriaal de juiste beslissing had genomen en zette daarmee een streep onder de slepende zaak. Niet nadat het de uitspraak eerst tot twee keer toe had uitgesteld. "Het is zonde dat rechters en advocaten zo veel tijd zijn kwijt geweest aan deze zaak. Voor ons was het na de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank al klip en klaar", zei Hertoghs, die van genoegdoening voor zijn cliënt sprak.

Van den Herik kondigde onlangs zijn vertrek aan bij Feyenoord, nadat een commissie onder leiding van Gerard Kerkum hem het dringende advies had gegeven zijn functie neer te leggen. Hij wilde de regie in eigen hand houden en noemde het einde van de strafzaak een mooi moment om op te stappen. "In moeilijke tijden blijft de kapitein op het schip."