AMSTERDAM - Leonardo verhuist definitief naar Ajax. De Amsterdamse voetbalclub heeft dinsdag met NAC overeenstemming bereikt over zijn overgang per 1 januari 2007. De 23-jarige Braziliaanse aanvaller heeft bij Ajax een contract getekend tot medio 2009.

Met de komst van Leonardo krijgt trainer Henk ten Cate zijn gewenste versterking in de aanval. Hij sprak al twee keer met de speler, die hij op alle drie de posities in de voorste linie kan inzetten. Naast Ajax had ook Tottenham Hotspur belangstelling voor Leonardo.

Affaire

Leonardo Vitor Santiago kwam op 11-jarige leeftijd naar Nederland en kwam bij Feyenoord in de jeugdopleiding terecht. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van de Rotterdammers.

Een affaire met een vals paspoort, tal van blessures en problemen met diverse trainers zorgden ervoor dat hij niet verder kwam dan 72 wedstrijden in het eerste elftal. Een jaar geleden verhuisde hij naar NAC.

Gedrag

Ook in Breda was de aanvaller niet van onbesproken gedrag. Zo kwam hij dit seizoen twee keer in aanvaring met trainer Ernie Brandts. In de voorbereiding weigerde de spits als linksbuiten te spelen.

Half augustus werd hij voor een wedstrijd geschorst door de clubleiding nadat hij de training na een woordenwisseling met Brandts woedend had verlaten. Onlangs kreeg hij nog een rode kaart na een woedeuitbarsting tegen scheidsrechter Jan Wegereef.

Ajax troeft met de transfer PSV en Tottenham Hotspur af, die de spits eveneens graag wilden inlijven. Vorige week meldden diverse media de overstap al, maar Ajax bevestigt de overstap pas dinsdag.