ROTTERDAM - Hij neemt alvast een voorschot op de traditionele nieuwjaarsreceptie. Omdat Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik vlak na de jaarwisseling voor de tweede keer op rij ontbreekt bij deze bijeenkomst, laat hij via de Feyenoordkrant en de website van de club al vooraf zijn licht schijnen over 2002. "Het was het zwaarste jaar uit mijn leven."

"Ik vlieg nog deze week het land uit. Ik ben het even zat", zo begint de preses zijn geschreven toespraak. De reden moge duidelijk zijn: de laatste maanden werd Van den Herik persoonlijk in het nauw gedreven door justitie. De rechter mag de voorzitter dan in eerste instantie hebben vrijgesproken van belastingfraude, het Openbaar Ministerie is wel in hoger beroep gegaan. Er komt dus nog meer. "Onbegrijpelijk. Wat dit alles heeft gekost en nog zal kosten en wie dit op zijn geweten heeft of hebben, is het minste dat ik uitgezocht wil hebben als alles achter de rug is."

UEFA-beker

Van den Herik beleefde sportief wel een mooi jaar, waarin zijn club de UEFA-beker won. Het enige dat Van den Herik daarbij dwars zat, was dat Feyenoord deze maand door de Nederlandse topsporters niet werd verkozen tot sportploeg van het jaar. "Voetballers zijn niet populair bij hun collega's in de andere sporttakken. Het zij zo. Jaloezie vervormt nu eenmaal de geest."

Financiële problemen

Van den Herik leest niet alleen sporters uit andere takken de les. Ook de voetballers en hun makelaars krijgen, overigens net als het publiek, een standje. De spelers verwachten te hoge salarissen. Als Feyenoord daaraan vervolgens niet kan of wil voldoen, verwijt 'het publiek' de club niet doortastend te zijn. Volgens de bevlogen voorzitter zijn clubs, bonden en overheid van de huidige financiële problemen in het voetbal doordrongen. "Maar zolang dit besef nog niet is doorgedrongen tot spelers, hun vertegenwoordigers en het publiek, kan ik u verzekeren dat we nog een heel moeilijke tijd tegemoet gaan."

Supportersbeleid

Tot slot haalt Van den Herik uit naar de overheid, die in zijn ogen tekort schiet in het supportersbeleid. "De overheid blijft halsstarrig weigeren de mogelijkheid voor een stadionverbod met meldingsplicht in het strafrecht op te nemen. De overheid voert overduidelijk en dagelijks merkbaar mismanagement in onze maatschappij, waardoor we straks nog zelf een alternatieve politiemacht in het stadion moeten aanstellen. Het politieke klimaat in Nederland is niet voetbalminded."

Antipathie

Van den Herik vraagt zich af waar die 'afkeer' vandaan komt. "Ik blijf die antipathie merkwaardig vinden, want als er grote wedstrijden zijn in De Kuip, zijn diezelfde overheidscoryfeeën de eersten die een kaartje willen hebben. Gratis."