ZURICH - De Italiaan Fabio Cannavaro is maandagavond in Zürich door de internationale voetbalfederatie FIFA gekroond tot Wereldvoetballer van het jaar. Cannavaro kreeg de voorkeur boven de Fransman Zinedine Zidane en de Braziliaan Ronaldinho, die de afgelopen twee jaar de prijs kreeg.

Bekijk video

De Wereldvoetballer van het jaar wordt gekozen door de trainers en aanvoerders van de 207 bij de FIFA aangesloten landen. De prijs werd uitgereikt door de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer, die werd geassisteerd door voormalig Nederlands international Edgar Davids, die in het verleden met de drie voetballers samenspeelde.

Wereldkampioen

Cannavaro (33) werd afgelopen zomer wereldkampioen met Italië. De aanvoerder, tegenwoordig uitkomend voor Real Madrid, kreeg 498 punten in de verkiezing waaraan 165 bondscoaches en evenzoveel aanvoerders meewerkten.

Zidane, bekroond met de prijs in 1998, 2000 en 2003, werd tweede met 454 punten, Ronaldinho derde met 380 punten. Cannavaro werd eind vorige maand ook al gekozen tot Europees voetballer van het jaar.

Verdediger

"Het was vreselijk spannend, de concurrentie was enorm", reageerde Cannavaro, die de eerste verdediger werd die de trofee in ontvangst mocht nemen. "Ik vond het al een eer dat ik hier aanwezig mocht zijn als een van de kandidaten. Na het winnen van de wereldtitel en de uitverkiezing tot Europees voetballer van het jaar geloof ik niet dat ik nu nog iets te wensen heb."

Van Basten

Bij de verkiezing heeft Fabio Cannavaro niet de steun gekregen van Marco van Basten. De bondscoach van Oranje gaf in de verkiezing de voorkeur aan de Braziliaan Ronaldinho.

Van Basten zette de Fransman Thierry Henry op twee, Cannavaro op drie, zo bleek maandag na afloop van de door de wereldvoetbalbond FIFA uitgeschreven verkiezing.

Van der Sar

Alle bondscoaches en aanvoerders van nationale teams mochten hun stem uitbrengen. Oranje-aanvoerder Edwin van der Sar verkoos wel Cannavaro tot beste, voor de Kameroener Samuel Eto'o en de Duitse keeper Jens Lehmann.

Guus Hiddink stemde voor de Fransman Zinedine Zidane. De coach van Rusland noemde verder de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon en de Duitser Philipp Lahm. Leo Beenhakker (Polen) koos voor Zidane, Henry en de Braziliaan Kaka.

Gullit

Bij de vrouwen won de pas 20-jarige Braziliaanse Marta de verkiezing. Ze ging de Amerikaanse Kristine Lilly en de Duitse Renate Lingor voor. In het door Ruud Gullit gepresenteerde gala waren er verder prijzen voor de dit jaar overleden Inter-voorzitter Giacinto Facchetti, die postuum werd geëerd met de Presidential Award en voor de fans tijdens het WK in Duitsland (Fair Play Award).

Wereldvoetballers van het jaar

1991: Lothar Matthäus (Dui).
1992: Marco van Basten (Ned).
1993: Roberto Baggio (Ita).
1994: Romario (Bra).
1995: George Weah (Lib).
1996: Ronaldo (Bra).
1997: Ronaldo.
1998: Zinedine Zidane (Fra).
1999: Rivaldo (Bra).
2000: Zinedine Zidane.
2001: Luis Figo (Por).
2002: Ronaldo (Bra).
2003: Zinedine Zidane.
2004: Ronaldinho (Bra).
2005: Ronaldinho.
2006: Fabio Cannavaro (Ita).