NOORDWIJK - Marco van Basten is de jarenlange kritiek van Louis van Gaal op zijn functioneren meer dan beu. De bondscoach van Oranje verklaarde maandagavond tijdens een eindejaarsbijeenkomst met de Nederlandse voetbalpers dat hij de opmerkingen van één van zijn voorgangers niet langer naast zich neerlegt.

De huidige trainer van AZ noemde Van Basten onlangs opnieuw "geen goede bondscoach." Van Gaal twijfelt eveneens aan de training- en selectiemethodes van Van Basten.

Slechtste bondscoach

"Ik heb de kritiek van Van Gaal één, twee en ook wel drie keer aangehoord", stelde Van Basten. "Op een gegeven moment vind ik het tijd om een keer te reageren. Dan is het genoeg. Hij heeft kritiek op mij maar had dat ook op Rijkaard en Advocaat."

"Ik wil er wel eens op wijzen dat hij misschien wel de slechtste bondscoach van de laatste twintig jaar is. Wij hebben in ieder geval wel het WK gehaald. Dat kan hij niet zeggen. Het is een beetje brutaal dat hij nu zoveel kritiek heeft. Een beetje zelfreflectie lijkt mij op zijn plaats."