ARNHEM - Een conflict tussen de organisatoren van de Eneco Tour bedreigt het voortbestaan van de Nederlands/Belgische rittenkoers. Woensdag staan Henk van Mulukom en Rob Discart tegenover elkaar voor de rechtbank van Arnhem. De Nederlander Van Mulukom wil via een kort geding zijn Belgische collega verbieden zonder hem de Eneco Tour te organiseren.

Naamsponsor Eneco is eveneens gedaagd door Van Mulukom, voorzitter van de Stichting Ronde van Nederland en directeur van organisatiebureau Inter Cycling Sports Organisations. Het energiebedrijf wil voorafgaand aan het kort geding geen uitlatingen doen over de zaak.

Eenzijdig

Van Mulukom heeft namens het bestuur van de stichting de zaak aangespannen nadat zijn Belgische mede-organisator de samenwerking eenzijdig had opgezegd.

"Ze dachten de eigendommen die wij hebben ingebracht te kunnen blijven gebruiken. Maar bijvoorbeeld de datum op de wielerkalender is van ons, wij staan niet toe dat ze nu in diezelfde periode een rittenkoers deels in Nederland organiseren", zei Van Mulukom maandagavond.

Conflict

Van hoofdsponsor Eneco eist hij hetzelfde. "Ik besef dat het risico bestaat dat er straks helemaal geen ronde meer is. Maar de andere partij heeft het conflict opgezocht en dat gaan we niet uit de weg."

Volgens Discart is het slepende conflict, dat eigenlijk al speelt vanaf het begin van de samenwerking in 2005, alleen door een rechter op te lossen. "Onze doelstelling blijft hetzelfde. We willen met een Nederlandse partner en Eneco een wielerronde organiseren", aldus Discart.

De Eneco Tour maakt sinds het ontstaan in 2005 deel uit van de ProTour, een door de internationale wielrenunie UCI gekozen verzameling topwedstrijden. Wie eigenaar is van de licentie zal woensdag door de rechter in Arnhem niet worden bepaald. "Daarover moet de UCI zich buigen", aldus Van Mulukom.