DORTMUND - Bert van Marwijk vertrekt per direct bij Borussia Dortmund. Dat kwam de leiding van de Duitse voetbalclub maandag overeen na een gesprek met de Nederlandse trainer. Amper twee weken geleden maakte Van Marwijk bekend dat hij aan het einde van het seizoen zou stoppen.

De precieze redenen wilde hij destijds niet bekend maken. Een paar maanden eerder verlengde de Deventenaar zijn contract nog met twee jaar. Na zijn besluit om na dit seizoen te vertrekken nam de onrust, vooral door aanhoudende tegenvallende resultaten, verder toe.

Zondag verloor Dortmund in eigen stadion met 1-2 van Bayer Leverkusen. Een groep supporters probeerde tijdens het duel verhaal te halen in de dug-out bij Van Marwijk. Dortmund staat nu negende, met vijf overwinningen in zeventien duels.

Van Marwijk (54) was sinds juli 2004 actief bij Dortmund. Daarvoor werkte hij bij Feyenoord, met als hoogtepunt het winnen van de UEFA-beker in 2002. Voor zijn Rotterdamse periode was Van Marwijk in het professionele circuit actief bij Fortuna Sittard.

Wie Van Marwijk opvolgt bij Borussia is nog niet bekend. Ottmar Hitzfeld, die de club in 1997 aan de Champions League hielp, gaf maandag aan een terugkeer niet te zien zitten. Thomas von Heesen van Arminia Bielefeld lijkt een belangrijke kandidaat.