DOETINCHEM - Zowel de mannen van DOC Stap Orion als de vrouwen van Plantina Longa hebben de achtste finales bereikt van het Europse volleybaltoernooi om de Top teams Cup. Beide clubs wonnen de tweede kwalificatieronde zonder een nederlaag te lijden.

Orion versloeg zondagavond voor eigen publiek het sterke en kapitaalkrachtige Unicaja Almeria heel knap met 3-1. De eerste set ging nipt verloren, daarna knokten de Doetinchemmers zich in een enerverend duel naar de volgende ronde: 27-29 25-21 25-17 36-34).

De Spanjaarden, met vijf Braziliaanse springveren in de gelederen, gaan als nummer twee door naar de CEV-beker.

Matchpoints

Bij Orion verdeelde Roland Rademaker het spel en niet routinier Frank Denkers, die zaterdagavond tegen Karlovac gedurende twee sets de setups had gegeven. Oud-international Justin Sombroek onderscheidde zich met bekeken aanvalsspel, goed bijgestaan door Niels Koomen en Edward Kamphuis.

In de lange vierde set kraag de thuisclub acht matchpoints. Wouter Klapwijk bracht het beslissende punt binnen met een blok.

Orion speelt nu begin volgend jaar (10 en 17 januari) uit en thuis tegen de Roemeense club CVM Tomis Constanta, die was geplaatst.

Longa

Longa won zondag in Nova Gorica ook van het Cypriotische Famagusta. Het werd 3-0 voor de ploeg uit Lichtenvoorde. Deze had kwalificatie voor de volgende fase eigenlijk zaterdag al zeker gesteld met de winst (3-1) tegen de Sloveense organisator.

Het slotduel tegen de zwakke Cypriotische opponent was snel voorbij. De setstanden waren 25-18, 25-4 en 25-13. In de achtste finales stuit Longa nu in het tweede weekeinde van januari op het geplaatste CS Madeira uit Portugal. De Nederlandse formatie speelt eerst uit en een week later thuis.