ALKMAAR - De politie Noord-Holland Noord gaat in bijzondere gevallen persoonsgegevens verstrekken aan voetbalclub AZ. Dit heeft de politie zondag met AZ, de gemeente Alkmaar en justitie afgesproken.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de afspraak uniek voor Nederland. "We gaan hiermee de grenzen van de privacywetgeving opzoeken. Volgens die wetten mag je niet zomaar gegevens verstrekken. Maar er zijn uitzonderingen."

Uitzondering

Volgens de afspraken moet AZ bij voetbalvandalisme eerst zelf alles proberen om de identiteit van de dader te achterhalen. Lukt dit niet, dan kan de club zich wenden tot de politie, die met het OM kijkt of er een uitzondering mogelijk is op de privacywetgeving.

AZ kan vervolgens de supporter bijvoorbeeld een stadionverbod opleggen. "Deze gang van zaken was tot nog toe nergens in Nederland formeel afgekaart", aldus de woordvoerder.

Inzicht

Volgens de woordvoerder was het in Alkmaar niet echt nodig de afspraken te maken. "Het is niet zo dat Alkmaar vergeven is van de voetbalsupporters die de stad verpesten, maar we wilden het graag hebben vastgelegd." Waarom de afspraken nu zijn gemaakt, kon hij niet echt aangeven. "Noem het voortschrijdend inzicht."