ALKMAAR - AZ heeft zondag revanche genomen op FC Groningen. De Alkmaarders wonnen in het eigen DSB-stadion met 2-0 door doelpunten van Gijs Luirink en Danny Koevermans. Groningen schakelde AZ eind vorig seizoen uit in de play-offs voor deelname aan de Champions League.

AZ consolideert door de zege de tweede plaats in de eredivisie. Het elftal van trainer Louis van Gaal behoudt zeven punten achterstand op PSV. Voor FC Groningen was het de vierde nederlaag op rij.

Extra pijnlijk voor trainer Ron Jans was dat uitgerekend Luirink na een klein half uur spelen de score opende. De verdediger was het meest alert na een hoekschop van Stijn Schaars. Via Maarten Martens kwam de bal precies voor zijn voeten: 1-0.

Europees

Luirink maakte vorig seizoen nog deel uit van het succesvolle elftal van Groningen, dat zich voor het eerst sinds jaren weer plaatste voor Europees voetbal. In de zomer verkaste Luirink naar AZ. Tegen Groningen speelde hij voor het eerst sinds 17 september weer een competitiewedstrijd. Hij ontbrak drie maanden wegens een jukbeenbreuk.

Luirink startte zondag verrassend als enige centrale verdediger. Van Gaal koos voor een 3-5-2-formatie. Hij kwam vooral tot dat besluit door de afwezigheid van zijn twee geblesseerde vleugelverdedigers Gretar Steinsson (schouder) en Tim de Cler (bovenbeen). Barry Opdam schoof door naar links, Kew Jaliens naar rechts.

Sevilla

Naast Steinsson en De Cler speelde AZ nog zonder twee vaste waarden. Middenvelder Demy de Zeeuw en aanvaller Shota Arveladze startten op de reservebank. Arveladze hielp de Noord-Hollanders donderdag in de UEFA-beker aan een knappe uitzege op FC Sevilla (1-2).

Julian Jenner en Simon Cziommer maakten samen met David Mendes da Silva, Stijn Schaars en Maarten Martens deel uit van het middenveld. De van een griep herstelde Danny Koevermans speelde met Moussa Dembélé voorin.

Moeite

AZ had in het eerste gedeelte van de eerste helft wat moeite met de nieuwe samenstelling. Na het doelpunt van Luirink begon het beter te draaien. Nog voor rust maakte de thuisploeg de belangrijke tweede treffer. Scheidsrechter Pol van Boekel gaf een strafschop na een overtreding van Evgeniy Levtsjenko op Kew Jaliens. Koevermans schoot beheerst raak: 2-0.

Na de pauze speelde AZ de wedstrijd rustig uit. Ook met het inbrengen van de aanvallers Stefano Seedorf en Glen Salmon wist Groningen nauwelijks gevaarlijk te worden. Dit tot ergernis van trainer Ron Jans, die opnieuw zag dat de magie bij zijn ploeg lijkt te zijn uitgewerkt. NEC is Groningen op basis van het doelsaldo inmiddels voorbij op de ranglijst.

Eens

In tegenstelling tot de laatste wedstrijd waren Van Gaal en Jans het zondag wel met elkaar eens. "AZ heeft verdiend met 2-0 gewonnen" zei Jans, die eind vorig seizoen na het duel tussen beide clubs in de play-offs een totaal andere visie dan Van Gaal had.

Van Gaal reageerde destijds bijzonder bits op de woorden van Jans. Zondag bleef hij rustig, al had hij daar door de overwinning ook alle redenen toe. "De eerste helft speelden we erg sterk en geconcentreerd. Dat vind ik knap zo kort na een wedstrijd in de UEFA-beker. Na de pauze voetbalden we veel minder goed en gaven we teveel kansen weg. De vermoeidheid speelde duidelijk een rol."