ENSCHEDE - FC Twente heeft zondagmiddag met duidelijke cijfers afgerekend met SC Heerenveen. De ploeg van trainer Fred Rutten won in het eigen stadion met liefst 5-1.

Twente toonde nog maar eens goed raad te weten met naaste concurrenten. Na eerder FC Groningen met 7-1 te hebben opgerold, was het dit keer dus de beurt aan de Friezen. Een rode kaart voor Thomas Prager na ruim een uur spelen was de doodsteek voor de ploeg van Gertjan Verbeek. Toen kon, net als tegen de Groningers, het verschil worden gemaakt.

In de eerste helft waren de ploegen nog aan elkaar gewaagd. Al vroeg in de wedstrijd kwam de thuisploeg op voorsprong. Otman Bakkal knalde in de negende minuut van afstand op de paal. Blaise N'Kufo was er als de kippen bij om van dichtbij de rebound binnen te werken, 1-0.

Kansen

Kansen bleven er in de beginfase aan beide kanten komen, maar Twente was toch het dichtst bij een treffer. Een schot van Sharbel Touma smoorde in het strafschopgebied, waarna Orlando Engelaar de bal maar net over het doel van Vandenbussche werkte. N'Kufo, in de strijd om de topscorerstitel op dat moment nog maar een doelpunt achter Heerenveens Afonso Alves, was na ruim twintig minuten dichtbij zijn tweede goal.

De Braziliaan in Friese dienst scoorde kort erna toch de 1-1. De onbestrafte handsbal van Nilsson die aan de goal vooraf ging, maakte het doelpunt omstreden. Vlak voor de rust ging de defensie van Heerenveen in de fout en zette Touma zijn ploeg weer op voorsprong.

Heubach

In de tweede helft schoot verdediger Jeroen Heubach van afstand de 3-1 binnen. In een poging terug in de wedstrijd te komen wisselde Verbeek verdediger Michael Dingsdag voor pinch-hitter Rob Friend. Maar twee minuten later sloeg het noodlot toe. Prager kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op Karim El Ahmadi.

Met nog maar tien man wankelde Heerenveen. Twente kreeg kans na kans, bleef goed voetballen en scoorde in de slotfase nog twee keer.

RKC

Met de nieuwe trainer Mark Wotte op de bank verloor RKC de thuiswedstrijd tegen NEC met 1-0. Het Nijmeegse doelpunt kwam acht minuten voor de rust op naam van Romano Denneboom.

RKC zakte door de nederlaag naar de laatste plaats op de ranglijst, ADO Den Haag ging de Brabanders op basis van een beter doelsaldo voorbij. NEC deed met de vierde achtereenvolgende overwinning goede zaken op de ranglijst.