ROTTERDAM - Met een eenvoudige uitzege op Excelsior (1-3) bereikte Ajax zondagmiddag de helft van een competitie waarin het goed en pover spel met elkaar afwisselde. Willen de Amsterdammers het verschil van acht punten met PSV in de resterende zeventien eredivisieduels goedmaken, dan zullen ze constanter dan het afgelopen half jaar moeten presteren.

Bekijk video

Het jonge Ajax van trainer Henk ten Cate beschikt nog steeds niet over een leider die de ploeg in slechte perioden op de been kan houden. In navolging van zijn voorgangers Danny Blind en Ronald Koeman is de huidige oefenmeester van de Amsterdamse club niet voor niks op zoek naar een kloon van aanvoerder Phillip Cocu bij PSV.

Met de komst van Jaap Stam en de Spanjaard Gabri verkleinde Ajax de afgelopen maanden het verschil met PSV. Tot de verloren thuiswedstrijd tegen de kampioen uit Eindhoven hadden ze bij Ajax heel even het idee dat ze de Brabanders echt heel dicht waren genaderd.

Verschil

Inmiddels weet de leiding van de Amsterdamse club beter. Ajax haalde vorig seizoen in de reguliere competitie 24 punten minder dan PSV dat deze competitie nauwelijks aan kracht inboette. Zo'n verschil maak je niet zo maar ongedaan.

Ajax toonde vooral in lastige wedstrijden meerdere gezichten. De Amsterdammers domineerden een helft lang tegen PSV en AZ. Na rust bleek echter ook dat ze een tegenslag slecht kunnen verwerken. Ook FC Kopenhagen profiteerde van het gebrek aan veerkracht en concentratie bij Ajax. De Denen speelden in de ArenA een verloren eerste helft maar kwalificeerden zich na rust wel voor de Champions League.

Bouwen

Ten Cate zal in de tweede helft van de competitie verder bouwen aan een nieuw en succesvol Ajax. Met de komst van Leonardo heeft de oefenmeester na de winterstop in aanvallend opzicht nog meer mogelijkheden. Grote vraag is of de leiding van Ajax binnen korte termijn een voetballer met de capaciteiten als die van Cocu vindt.

Op bezoek bij Excelsior beleefde Ajax nauwelijks problemen. Trainer Ton Lokhoff van de thuisploeg kon niet beschikken over zijn geblesseerde topschutter Andwele Slory. Middenvelder René van Dieren meldde zich af met griep. Trainer Henk ten Cate miste de geblesseerde Wesley Sneijder en geschorste Kenneth Perez.

Huntelaar

Huntelaar bracht Ajax in de 25e minuut op voorsprong. Twaalf minuten later dupeerde Jos van Nieuwstadt zijn ploeg. De aanvoerder protesteerde samen met zijn ploeggenoten toen scheidsrechter Nijhuis niet voor een hoekschop floot. Hij kreeg daarvoor een gele kaart. Van Nieuwstadt sloeg de prent vervolgens uit de hand van de arbiter die vervolgens een tweede gele kaart trok. "Dat was heel stom van mij. Ik heb mijn excuses aangeboden", sprak boosdoener Van Nieuwstadt.

Met zijn tweede treffer van de wedstrijd zette Huntelaar zijn ploeg Ajax in de 48e minuut op 2-0. Het laatste beetje verzet van Excelsior brak toen linksback Sieme Zijm in de 53e minuut zijn tweede gele kaart kreeg. Ajax ging slecht om met het positief verschil van twee veldspelers maar kwam door Huntelaar nog wel op 3-0.

Genieten

"Behalve die goals van Huntelaar viel er weinig te genieten", mopperde Ten Cate. "Ik wil deze wedstrijd heel snel vergeten. Het verschil tussen goed en slechts was weer eens veel te groot. Dat mag niet. We moeten altijd scherp zijn. Anders zijn we een matige ploeg", aldus de trainer die nog toe moest kijken hoe Excelsior met negen spelers in blessuretijd nog scoorde. Invaller Piqué was de doelpuntenmaker.