UTRECHT - Feyenoord heeft de laatste weken veel moeite met presteren buitenshuis. Na de afgetekende nederlagen bij NEC (4-1) en AS Nancy (3-0) was de Rotterdamse ploeg zondag in Utrecht opnieuw de onderliggende partij: 2-1. De vijfde plaats lijkt inderdaad het hoogst haalbare in deze competitie voor de veel te wisselvallige Kuipbewoners.

Bekijk video

De opstelling van Feyenoord zag er verrassend uit. De basisspelers Nicky Hofs en Stein Huysegems moesten op de bank beginnen. Pinchhitter Pierre van Hooijdonk daarentegen behoorde, met vaste keus Angelos Charisteas aan de linkerkant, tot de eerste elf. Beide aanvalsleiders maakten dit seizoen één keer eerder samen deel uit van de Rotterdamse basisploeg. Dat was in en tegen Nancy en dat liep, in meerdere opzichten, evenmin goed af.

Met Ron Vlaar en André Bahia centraal in de verdediging en aanvoerder Theo Lucius in het hart van de middenlinie begon Feyenoord onrustig en onwennig in de volgepakte De Galgenwaard. De Rotterdamse ploeg, die vrijwel nooit in dezelfde samenstelling speelt, leek een beetje uit balans. Opnieuw bleek de defensie, het meest kwestbare onderdeel.

Greene

Serginho Greene, de man die bijna in elke wedstrijd vaak noodgedwongen op een andere positie speelt, was in de eerste helft de zwakste schakel bij Feyenoord. De voormalige verdediger van RKC Waalwijk is al een paar weken niet in zijn element. In het duel afgelopen donderdag met Wisla Krakow (3-1) was hij ook de slechtste Feyenoorder.

Greene ging al na acht minuten in de fout. Hij liet zich simpel foppen door Marc-Antoine Fortuné waarna een opzichtige overtreding volgde. Gregoor van Dijk benutte de zuivere strafschop foutloos, 1-0.

Voorzet

Na ruim een kwartier greep Greene opnieuw niet best in. Hij liet Robin Nelisse scoren uit een voorzet van de ijzersterke Fortuné (2-0). Feyenoord had gewaarschuwd moeten zijn voor de Rotterdamse spits. Vorig seizoen trof Nelisse drie keer doel in de Galgenwaard tegen zijn oude club (3-1).

Feyenoord kon zich na de povere beginfase amper herstellen. De Rotterdammers speelden veel te rommelig. Van een goede veldbezetting en een verzorgde aanvalsopbouw was geen sprake.

Feyenoord was alleen met enkele afstandschoten een beetje gevaarlijk. FC Utrecht voetbalde veel vlotter en had met iets meer lef en kwaliteit de wedstrijd al voor de rust kunnen beslissen.

Pauze

Trainer Erwin Koeman, die al na twintig minuten drie spelers liet warmlopen, moest tijdens de pauze uiteraard iets doen. Hij wisselde Greene en Joonas Kolkka voor Hofs en Tim Vincken. Met een open kans voor Lucius, die de bal tegen doelman Michel Vorm schoot, begon Feyenoord dreigend aan de tweede helft. Tot een groot offensief kwam het echter niet. Daarvoor speelde FC Utrecht ook veel te standvastig.

In de hectische slotfase gebeurde nog van alles. Eerst werd invaller Giuseppe Rossini in de 84e minuut na een domme charge op Lucius uit het veld gestuurd. Daarna maakte Ron Vlaar 2-1 en incasseerde de hardleerse Buijs twee gele kaarten (dus rood) binnen vijf minuten. Twee stevige vechtpartijen op het veld tussen oververhitte spelers ontsierden het duel nog eens extra. De Utrechtse zege was niettemin verdiend.