YOKOHAMA - Het Braziliaanse Internacional heeft zondag de wereldbeker voor clubteams gewonnen. De ploeg versloeg in Yokohama in de finale verrassend Barcelona met 1-0. Invaller Adriano was in de 82e minuut verantwoordelijk voor de enige treffer.

Het mooiste clubvoetbal van Europa legde het zondag op Japans grondgebied af tegen het dodelijk efficiënte Zuid-Amerikaanse spel.

Barcelona, eerder met 4-0 te sterk voor het Mexicaanse America, was in het meer spannende dan goede duel de bovenliggende partij. "We controleerden de wedstrijd, maar ik moet Internacional een compliment maken. Ze waren het beste team. We zijn afgerekend op het niet benutten van de kansen", meende trainer Frank Rijkaard van Barcelona.

Van Bronckhorst

Barcelona, met Giovanni van Bronckhorst in de basis, domineerde de hele wedstrijd. De ploeg van Frank Rijkaard, die als speler de wereldbeker al eens gewonnen had, stuitte echter bij de spaarzame kansen op doelman Clemer. Ronaldinho kon zich aan Spaanse kant amper onderscheiden. Het hele duel had hij twee tegenstanders bij zich. Eidur Gudjohnsen kreeg twee goede kansen, maar vergat Barcelona in de eerste helft aan een voorsprong te helpen.

De houder van de Libertadores Cup stelde er weinig tegenover. De Brazilianen, uit Porte Alegro, vonden het best dat de Catalanen het initiatief hadden. Ze gokten op die ene kans die zich altijd voordoet. En die kans kwam in de slotfase.

Adriano

Luiz Adriano zette het duel op zijn kop. In de 82e minuut - de invaller stond twintig minuten op het veld - zorgde hij voor de verrassing. "Het is geweldig om Barcelona te verslaan. We stonden in de eerste helft onder grote druk, maar werden beter naarmate de wedstrijd vorderde", stamelde de matchwinnaar na zijn geslaagde uitval.

"Ik heb de spelers zaterdag gezegd dat we niet kansloos waren tegen Barcelona", analyseerde trainer Abel Braga van de Braziliaanse ploeg de finale. Braga onthulde nog iets meer over de voorbereiding op de eindstrijd. "Ik heb de spelers zaterdag vijftien minuten in de kleedkamer opgesloten om ze op te laden voor de wedstrijd. Ze stonden er. Ik denk echt dat mijn team het beste van de wereld is."

Ronaldinho

Barcelona probeerde in de slotfase alles om nog gelijk te komen. In de 85e minuut raakte Ronaldinho namens de winnaar van de Champions League nog de paal uit een vrije trap. Xavi miste ook een mogelijkheid. Daarna was er slechts verbijstering aan Spaanse kant.

Barcelona opnieuw met lege handen. Begin jaren negentig was het Johan Cruijff ook niet gelukt de wereldbeker binnen te halen met de Catalanen. Zijn ploeg verloor toen met 2-1 van Sao Paulo.

Het was de tweede Zuid-Amerikaanse zege in de nieuwe opzet die vorig jaar inging. In 2005 was het Braziliaanse Sao Paulo sterker dan het Engelse Liverpool. Vanaf 2005 doen de teams van de zes continentale federaties mee aan het evenement.