MOSKOU - Theo Bos behaalde bij wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Moskou zaterdag dubbel succes. Hij verbeterde het wereldrecord op de 200 meter met vliegende start (9,772). Daarnaast won hij ook nog eens de sprint, het onderdeel waarop hij de wereldkampioen is.

Het meeste genoegen beleefde hij aan zijn record. "Eerlijk gezegd was ik daarvoor naar Moskou gekomen." Nadat hij in de kwalificatie de elf jaar oude toptijd 'slechts' benaderde, vroeg hij de jury om een extra start. "Dat ik daardoor wat vermoeider aan de halve finale moest beginnen nam ik voor lief."

Bos, nog niet rijdend op zijn nieuwe, hypermoderne fiets, sprak van het 'ultieme record' voor sprinters. "Voor ons is dit wat in de atletiek de 100 meter is. De tijd is ook nog ongeveer hetzelfde. De omstandigheden waren goed, de 'vorm' absoluut ook. Daarom ben ik er voor gegaan."

Nog beter

Het oude wereldrecord was, sinds elf jaar, in handen van de Canadees Curt Harnett (9,865). Of de uitschieter van Bos zo lang zal staan valt te bezien. Hij zelf moet in staat zijn tot nog beter.

Niet alleen straks op de andere fiets, mogelijk ook op een andere baan. Bos snelde op zeeniveau naar zijn record, de Canadees deed dat eerder op grote hoogte in Bogota. "Het is een mooie gedachte dat het wellicht nog sneller kan."

Kracht

Bij zijn eerste optreden dit seizoen op de sprint in een serieuze wedstrijd bleef het voor Bos daar niet bij. Hij had voldoende kracht om in de halve eindstrijd de Brit Craig McLean en in de eindstrijd de Duitser Stefan Nimke te verslaan.

Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis zorgden later op de dag voor het tweede goud voor Nederland. Het duo won het onderdeel teamsprint, voor Duitsland en Frankrijk.