EINDHOVEN - PSV vervolgde vrijdagavond de zegetocht door de eredivisie met een ruime overwinning (3-0) op Heracles, dat lange tijd met tien man speelde. De Eindhovenaren hadden een moeilijke eerste helft, maar stelden na de pauze orde op zaken. Het hoogtepunt was een doelpunt van Patrick Kluivert - zijn eerste in de eredivisie sinds 23 februari 1997.

Toch maakte het duel tegen de Almeloërs ook duidelijk dat de selectie van PSV in aanvallend opzicht erg kwetsbaar is. Tegen Heracles haakte Jefferson Farfan in de warming-up af met een hamstringblessure. Omdat ook Diego Tardelli geblesseerd is, was Arouna Koné de enige echt fitte aanvaller in de selectie van de landskampioen. Het noopte Koeman ertoe om de middenvelders Edison Mendez en Jason Culina als flankaanvallers in te zetten.

Spits

De oefenmeester roept al weken dat zijn elftal vooral in aanvallend opzicht snel versterking nodig heeft. Koeman hoopte Leonardo naar Eindhoven te lokken, maar de stuurse aanvaller van NAC Breda koos voor een avontuur bij Ajax. PSV vervolgt zijn zoektocht naar een spits inmiddels in het buitenland, in de hoop dat Koeman na de winterstop een ruimere mogelijkheid tot kiezen heeft.

De nieuwe spits moet de leemte opvullen die het vertrek van Jan Vennegoor of Hesselink afgelopen zomer achterliet. PSV moest toen - met een vrijwel lege portemonnee - op zoek naar een vervanger en kwam uit bij Patrick Kluivert. De voormalig international is fysiek echter nog altijd niet in staat om een hele wedstrijd te spelen.

Het geeft aan dat de spelersgroep van de landskampioen vooralsnog de nodige balans mist. Koeman heeft meer dan voldoende middenvelders, maar in de aanval en in de verdediging is de keuze beperkt.

Strafschop

Dat PSV desondanks een gebrek aan fitte aanvallers toch vrij eenvoudig van Heracles won, dankte de ploeg aan scheidsrechter René Temmink. De leidsman zag in de 25e minuut in een buiteling van Koné een strafschop, die werd benut door Timmy Simons (1-0). Temmink stuurde echter ook de veroorzaker van de penalty (Eddy Bosnar) met een rode kaart van het veld, waardoor PSV meer dan een uur met een man meer speelde.

Voor de pauze deed PSV nagenoeg niets met dat veldoverwicht. De Brabanders speelden slordig, leden veel balverlies en hanteerden bovendien een veel te laag tempo om de verdedigende linies van Heracles te ontwrichten. Naast de goal van Simons kreeg PSV slechts één kans. Uit een klutssituatie schoot Koné voorlangs.

Kluivert

Met het inbrengen van Kluivert werd het spel van de lijstaanvoerder in de eredivisie iets beter, maar echt overtuigend werd het voetbal van PSV nooit. Heracles was vooral naar Eindhoven om te verdedigen en met die instelling had de ploeg van Koeman veel moeite.

Phillip Cocu en Kluivert - beide keren op aangeven van Jan Kromkamp - gaven de eindstand uiteindelijk toch een aanvaardbaar aanzien. Vooral de goal van Kluivert werd luid bejubeld in het Philips Stadion, dat eindelijk een glimp zag van de kwaliteiten van de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal.