VAL GARDENA - Skiër Bode Miller heeft zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen geboekt. De Amerikaan ging vrijdag het hardst naar beneden in de Super-G van Val Gardena in de Italiaanse Dolomieten.

Miller klokte op kunstsneeuw een tijd van 1.32,35 en was daarmee 0,64 seconde sneller dan de nummer twee, Christoph Gruber uit Oostenrijk (1.32,99). De Canadees John Kucera legde beslag op de derde plaats (1.33,08).

Miller won eerder deze winter de afdaling in Beaver Creek. De wereldkampioen op de Super-G triomfeerde voor de 21e keer in een wereldbekerwedstrijd. "Ik was agressief en maakte geen enkele fout", was het commentaar van de Amerikaan op zijn sterke optreden.

Turijn

Miller ging tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn compleet af. Als grote favoriet voor divers edelmetaal bleef hij met lege handen achter. De Amerikaan kreeg vanuit zijn eigen land een berg kritiek over zich heen. Hij zou zich niet serieus met zijn sport bezighouden. Vooral zijn nachtelijke uitspattingen werden hem zwaar aangerekend.

Minder slaap

Als gevolg van dat laatste mag hij dit seizoen niet in zijn eigen motorhome bij de wedstrijden verblijven. Hij moet van de Amerikanen in een hotel slapen. "Ik slaap nu veel minder", zei hij vrijdag na zijn tweede seizoenszege. Ze saboteren mijn seizoen een beetje", stelde hij zich boos op.

"Met al die toestanden van vorig seizoen dacht de bond dat het nodig was nog meer regels op te stellen. Ik hoop dat we er in de komende tijd alsnog kunnen uitkomen. Ik wil gewoon mijn eigen rust bepalen."

De Oostenrijkse vedette Herman Maier werd vrijdag na afloop gediskwalificeerd. Maier finishte in eerste instantie als vijfde, maar miste onderweg een poortje. Hij werd uiteindelijk uit de uitslag geschrapt.