LEIPZIG - De Duitse oud-scheidsrechter Robert Hoyzer, spil in een veelbesproken omkoopschandaal in het betaald voetbal, moet twee jaar en vijf maanden de gevangenis in. Het federale gerechtshof in Leipzig wees vrijdag het beroep af, dat Hoyzer had aangetekend tegen de gevangenisstraf die de rechtbank in Berlijn hem eerder had opgelegd.

De 27-jarige Hoyzer bracht zelf begin 2005 het gokschandaal in het Duitse voetbal naar buiten. Hij erkende dat hij in ruil voor geld met opzet verkeerde beslissingen nam om de uitslag van wedstrijden te beïnvloeden. Zo gaf hij in een bekerduel tussen Paderborn en Hamburger SV twee onterechte strafschoppen en stuurde zomaar een speler uit het veld. Hoyzer verdiende aan zijn praktijken 67.000 euro.

Het geld was afkomstig van een goksyndicaat dat onder leiding stond van de Kroatische broers Sapina. De drie broers verdienden een slordige 2 miljoen euro met hun omkopingen. Hoofdverdachte Ante Sapina werd veroordeeld tot de zwaarste celstraf, namelijk twee jaar en elf maanden. Het gerechtshof in Leipzig wees ook het beroep van Sapina af.

Vrijspraak

Het besluit van het hof is verrassend. De federale aanklager Hartmut Schneider eiste namelijk in hoger beroep nog vrijspraak voor Hoyzer. Volgens Schneider gaf het Duitse wetboek van strafrecht geen houvast voor de zware veroordeling van de corrupte arbiter. De rechters in Leipzig waren een andere mening toegedaan en hielden wel vast aan de beslissingen van de rechtbank van Berlijn in november 2005.