SEVILLA - AZ is als eerste geëindigd in groep C van de UEFA-beker. De Alkmaarders wonnen het laatste groepsduel in Spanje knap van FC Sevilla met 2-1. Een gelijkspel volstond al voor groepswinst.

FC Sevilla nam kort na rust de leiding. Chevanton benutte een strafschop. Tien minuten later maakte Shota Arveladze gelijk. De Georgische aanvaller bezorgde AZ ver in blessuretijd ook de winst.

Doordat AZ als eerste eindigde, treft het elftal van trainer Louis van Gaal na de winterstop een nummer drie uit een van de andere groepen uit de UEFA-beker.

Met de overwinning hebben de AZ-spelers gehoor gegeven aan de wens van trainer Louis van Gaal. Een gelijkspel had ook volstaan. Van Gaal hechtte veel waarde aan de groepswinst wegens de slechte ervaringen van vorig seizoen. Toen bleef het Engelse Middlesbrough AZ net voor in groep. Het gevolg was dat de Noord-Hollanders het in de derde ronde op moesten nemen tegen een uit de Champions League overkomende ploeg. Real Betis Sevilla bleek een maatje te groot.

De acht groepswinnaars in de UEFA-beker spelen, in tegenstelling tot de nummers twee, na de winterstop tegen een nummer drie uit een van de andere poules. Die tegenstanders zijn over het algemeen veel minder sterk dan de clubs die doorstromen uit de Champions League.

Loting

AZ zal de loting vrijdag dan ook met meer plezier volgen dan een jaar eerder. Mogelijke tegenstanders zijn onder meer Zulte-Waregem en Hapoel Tel Aviv. Toch blijven ook enkele sterke opponenten over, zoals Fenerbahçe en Bayer Leverkusen.

Hoewel Van Gaal de wedstrijd hoe dan ook niet wilde verliezen, gaf hij enkele spelers rust. International Stijn Schaars begon op de reservebank. Ook Maarten Martens bleef buiten het basisteam. Simon Cziommer en Rogier Molhoek vervingen het tweetal op het middenveld.

Verder startte AZ in dezelfde opstelling als afgelopen zondag in de competitie tegen Ajax (2-2). De zieke Danny Koevermans ontbrak nog steeds. Ook Joey Didulica en Khalid Sinouh, de twee geblesseerde doelmannen, bleven in Alkmaar achter.

Waterreus

Ronald Waterreus maakte zijn Europese debuut voor AZ. De doelman speelde een goede eerste helft. Hij hield zijn ploeg een aantal keer goed op de been tegen de nummer twee in de Spaanse competitie. Zondag nog versloeg Sevilla, dat slechts twee punten minder heeft dan koploper FC Barcelona, Real Madrid met 2-1.

Kort voor rust viel Gretar Steinsson geblesseerd uit. Gijs Luirink verving de IJslander. Luirink kwam sinds 17 september wegens een jukbeenbreuk niet meer in actie.

Strafschop

Kort na de pauze nam FC Sevilla toch de leiding. Chevanton benutte een strafschop. AZ raakte niet van slag. Elke wedstrijd wist de ploeg van Van Gaal dit seizoen nog te scoren. Zo ook in Sevilla. Tien minuten na het openingsdoelpunt maakte Shota Arveladze gelijk. In blessuretijd bezorgde hij AZ zelfs de overwinning: 1-2.

Enige smet op de knappe overwinning was de gele kaart voor verdediger Barry Opdam. Hij is geschorst voor de volgende wedstrijd.