ROTTERDAM - Turncoach Remi Lens heeft donderdag in Rotterdam zijn visie gegeven op de breuk met topturner Yuri van Gelder. Het succesvolle duo beëindigde dit voorjaar na vijf jaar de samenwerking. Volgens Lens omdat de toenmalig wereldkampioen ringen het niet zo nauw nam met de discipline.

In een voorgelezen verklaring meldde Lens in aanwezigheid van een advocaat dat er sprake was geweest van een verschil van inzicht over normen en waarden. "De door mij gehanteerde normen waren niet gelijk aan die van Yuri van Gelder met betrekking tot het gebruik van genotsmiddelen", aldus Lens.

'Beneden peil'

Frans Koffrie, voorzitter van turnbond KNGU, noemt de beschuldigingen van Lens "beneden peil". "Ik kan er niet zo veel mee. Ik vind het insinuerend. Het is een beschuldiging die eigenlijk heel loos is. Met het woord genotsmiddelen kun je van alles suggereren, maar als je in het nauw komt zeg je gewoon dat je sigaretten hebt bedoeld of een paar borrels. Ik vind het haast gemener dan de anonieme brief die afgelopen zomer de ronde deed."

Coach Bram van Bokhoven, momenteel met turner Jeffrey Wammes in Sao Paulo, wilde eveneens niet reageren. "Ik wens Lens veel succes", sms'te hij na lezing van de verklaring. Van Gelder zelf was niet voor commentaar bereikbaar.

Show

De breuk werd in april van dit jaar definitief. Volgens Van Gelder omdat de combinatie trainer/manager niet meer werkte. Hij zou te veel showoptredens hebben gedaan, die de kas spekten maar zijn prestaties niet ten goede kwamen.

Lens stelt in zijn verklaring dat hij al sinds december niet meer als manager van de ringenspecialist actief was. Hij voelt zich door de turner, maar ook door turnbond KNGU zwartgemaakt. "Het is voor mij als trainer onmogelijk geworden nog in het Nederlandse turnen actief te blijven."

EK

Van Gelder miste wegens psychische problemen eind april het Europees kampioenschap en zegde af voor het NK in juni wegens ziekte. Kort daarna circuleerde een anonieme brief waarin de turner onder meer beschuldigd werd van cocaïnegebruik. Van Gelder reageerde er niet op. Wel zei hij een sterk vermoeden te hebben uit welke hoek de brief, die bij diverse media bezorgd werd, afkomstig was.

Aarhus

In oktober kwam hij sterk terug met een bronzen plak bij het WK in Aarhus. Over Lens, die daar ook aanwezig was, wilde hij met geen woord meer spreken. "Dat is verleden tijd." De crisis leek overwonnen, maar inmiddels heeft Van Gelder weer een rustperiode ingelast wegen lichamelijke (een onwillige schouder) en psychische problemen.

Lens wordt trainer van de Let Jevgeni Sapronenko, die bij de Spelen in Athene zilver behaalde op sprong.