ROTTERDAM/NYON - De aanklager van de Europese voetbalunie (UEFA) gaat niet akkoord met de straf die Feyenoord heeft gekregen voor de rellen twee weken geleden in Nancy. De aanklager heeft donderdag officieel beroep aangetekend tegen het vonnis van de tuchtcommissie van de UEFA.

Bekijk video

De uitspraak van het tuchtcollege werd vorige week donderdag met grote opluchting ontvangen in De Kuip. Feyenoord kreeg een voorwaardelijke straf van twee duels zonder publiek, met een proeftijd van drie jaar, en een boete van 125.000 euro. Ook dient de Rotterdamse club de schade te vergoeden die Nederlandse hooligans in het stadion van Nancy aanrichtten.

Schorsing

Volgens nog onbevestigde berichten had de aanklager van de UEFA tegen Feyenoord onder meer een schorsing van twee jaar voor Europees voetbal geëist. De directie van de Rotterdamse club ontvangt binnen een week de beweegredenen van de aanklager protest aan te tekenen tegen het vonnis, dat door veel betrokkenen inderdaad opvallend mild werd genoemd.

Woerts

"Het is een democratisch recht om in beroep te gaan, dus wachten we eerst de argumentatie van de UEFA-aanklager af voordat we zullen bepalen hoe we met deze situatie omgaan'', liet commercieel directeur Chris Woerts donderdag weten.

"We hadden er rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. Dus een grote tegenvaller was het niet. Het is wel jammer dat het nu nog even onrustig blijft rond Feyenoord. We zullen ons de komende tijd in deze zaak opnieuw volledig op onze inhoudelijke verdediging moeten richten.''

Neerleggen

Feyenoord legde zich vorige week na de bekendmaking van het vonnis meteen neer bij de uitspraak. De Rotterdamse clubleiding had in het verweerschrift vooral de nadruk gelegd op het voortraject waarin de UEFA, de club AS Nancy en de Franse autoriteiten uitdrukkelijk waren gewaarschuwd voor mogelijke problemen.

Onder meer door de gebrekkige kaartverkoop en de slechte opvang van ruim 2500 aanhangers in de Franse stad.

Onzekere tijd

Door het beroep van de aanklager, waarover eerder deze week al de eerste geruchten ontstonden, gaat Feyenoord opnieuw een onzekere tijd tegemoet. De beroepscommissie van de UEFA zal de strafzaak waarschijnlijk ergens in januari in behandeling nemen.

Daarbij kunnen, in tegenstelling tot de eerste schriftelijke afhandeling bij de tuchtcommissie, ook getuigen worden gehoord en tv-beelden worden gebruikt.

Directeur Woerts zei donderdag nog niet te weten of Feyenoord hiertoe zal overgaan. Ook kon hij nog niets zeggen over de termijn waarin de beroepszaak afgerond zal zijn.

De bindende uitspraak van de beroepscommissie van de UEFA gaat onmiddellijk in. Wel kan de aanklager of Feyenoord zich daarna nog wenden tot het internationale Sporttribunaal (CAS) in Lausanne.