SEVILLA - AZ heeft donderdag aan een gelijkspel genoeg om als eerste te eindigen in groep C van de UEFA-beker. De Alkmaarders moeten dat ene puntje wel zien te behalen tegen Sevilla, een van de sterkste Europese ploegen van dit moment.

Sevilla is niet alleen de houder van de UEFA-beker. Het elftal staat op de tweede plaats in de Spaanse Primera Division. Koploper FC Barcelona heeft slechts twee punten meer. Real Madrid verloor zaterdag nog met 2-1 van Sevilla en staat daardoor nu op de derde plaats met een achterstand van twee punten op de opponent van AZ.

Trainer Louis van Gaal hecht er veel waarde aan dat AZ als eerste in de groep eindigt. Niet alleen uit prestigeoogpunt, maar ook vooruitkijkend naar de volgende ronde. Vorig seizoen moesten de Alkmaarders genoegen nemen met de tweede plaats achter Middlesbrough. Het gevolg was dat AZ een uit de Champions League afkomstige ploeg in de derde ronde trof. Real Betis Sevilla bleek daarin te sterk.

Minder sterk

Als AZ nu wel groepswinnaar wordt, is een nummer drie uit een van de andere groepen uit de UEFA-beker de volgende tegenstander. Die tegenstander is in de meeste gevallen minder sterk dan een ploeg die overkomt uit de Champions League.

Hoewel Van Gaal veel waarde hecht aan het duel, begint hij waarschijnlijk niet in de sterkst mogelijke opstelling. De vermoeide international Stijn Schaars krijgt rust. De zieke aanvaller Danny Koevermans bleef achter in Alkmaar, net als de twee geblesseerde doelmannen Joey Didulica en Khalid Sinouh. Ronald Waterreus maakte zijn Europese debuut voor AZ. Het is niet ondenkbaar dat Van Gaal naast Schaars nog meer spelers rust geeft.

Geen optie

De mogelijkheid om op een gelijkspel te spelen vindt Van Gaal geen optie. "AZ heeft een team dat altijd aan wil vallen. Het zal dus moeilijk worden om gelijk te spelen."

Het gegeven dat Sevilla alleen aan een overwinning genoeg heeft voor de groepswinst kan voordelig zijn voor AZ, zo denkt Van Gaal. "Sevilla heeft een goed georganiseerd team dat normaal gesproken bijna geen ruimte weggeeft. Omdat ze nu moeten winnen is dat misschien anders."