ROTTERDAM - In voetbal is veel mogelijk. Feyenoord weet er alles van. De Rotterdamse ploeg was amper twee weken geleden in Nancy nog de wanhoop nabij. Niemand die na de zware rellen en de kansloze nederlaag (3-0) nog sprak over overwinteren in Europa.

Maar zie: De tuchtcommissie van de UEFA sprak vorige week geen schorsing uit waarna het beschaamde Feyenoord weer tot leven kwam. De Rotterdamse ploeg moest woensdagavond winnen in de laatste groepswedstrijd tegen Wisla Krakow en deed dat ook overtuigend: 3-1.

Daarmee plaatsten de manschappen van trainer Erwin Koeman zich voor de derde ronde in het UEFA-bekertoernooi, voorwaar een prestatie van formaat ook gezien alle commotie rond ex-preses Jorien van den Herik in de afgelopen weken.

Beenhakker

Een opvallende bezoeker van het duel was Leo Beenhakker, de huidige bondscoach van Polen. De oud-trainer van Feyenoord (1997-2000) was aanwezig om enkele Poolse internationals te bekijken en om wat oude vrienden in De Kuip de hand te schudden.

Volgens Don Leo had Wisla Krakow niet meer dan een matig elftal. "De grootste tegenstander van Feyenoord is de eigen wispelturigheid", doceerde Beenhakker, die in 1999 de Rotterdamse volksclub voor de laatste keer de landstitel bezorgde.

Blaszczykowsk

De geboren Rotterdammer waarschuwde nog wel voor de jeugdige Jakub Blaszczykowski. Een groot talent volgens Beenhakker, die de 21-jarige middenvelder bij het nationale team haalde waarin hij inmiddels vaste basisspeler is.

In de 23e minuut was de klasse van Blaszczykowski even zichtbaar. Hij soleerde knap door de Rotterdamse defensie waarna hij spits Pawel Brozek op rand van buitenspel bediende. Voor doelman Henk Timmer was er geen redden aan, 1-1.

Hofs

De openingstreffer van Feyenoord, na een kwartier, was misschien nog wel fraaier. Verdediger Ron Vlaar, voor de eerste keer in het basisteam na vijf maanden blessureleed, vond met een dieptepass het hoofd van de demarrerende Nicky Hofs. De achterwaartse kopbal van de kleine middenvelder was van grote schoonheid (1-0).

Dankzij Jonathan de Guzman ging Feyenoord toch met een voorsprong de rust in. De jonge Canadees trof doel met een subtiele voetbeweging uit een pass van Joonas Kolkka. De Rotterdamse voorsprong kwam niet overeen met het spelbeeld. Wisla Krakow, dat aan een gelijkspel genoeg had, speelde allerminst afwachtend en dwong met een snelle en gevarieerde aanvalsopbouw voor de rust de beste kansen af. Doelman Timmer hield Feyenoord met enkele knappe acties overeind.

Openingen

Na de pauze kwam de thuisploeg aanvankelijk amper aan aanvallen toe. Wisla Krakow zocht de noodzakelijke gelijkmaker, maar had moeite om in de Rotterdamse muur van verdedigers openingen te vinden. In de 63e minuut kreeg Brozek de beste kans. De redding van Timmer in de korte hoek was meesterlijk.

Daarna nam Feyenoord het duel definitief in handen. Uit een onnavolgbare klutssituatie sloeg Charisteas als een echte spits met het hoofd toe, 3-1. De Griek had afgelopen zondag tegen ADO Den Haag (3-1) voor de eerste keer gescoord in De Kuip. Na de rode kaart voor international Dariusz Dudka, na een charge op Hofs in de 78e minuut, kon het vastberaden Feyenoord niets meer gebeuren.

Koeman

Erwin Koeman was ingetogen gelukkig met de overwinning. "Ik denk dat we verdiend gewonnen hebben", zei de coach nuchter voor de camera's van de NOS.

Koeman gaf zijn ploeg een compliment. "We hebben laten zien goed te kunnen voetballen. Zo'n avondwedstrijd maakt toch iets extra's bij ons los. We presteren niet altijd even stabiel, maar winnen wel weer."

Het inbrengen van Pierre van Hooijdonk had volgens Koeman het gewenste effect. "Met Pierre erbij kregen we de wedstrijd meer in handen. We hielden de bal beter vast en kregen de controle terug. Laten we in de volgende ronde maar een sterke tegenstander loten. Dat maakt mij niet uit."