RONDE VAN SPANJE MADRID - De Ronde van Spanje begint volgend jaar in Vigo en gaat al snel de bergen in. Dat bleek woensdag bij de presentatie van het routeschema in Madrid.

Een van de vier aankomsten bergop valt op de eerste woensdag. De finish van de vierde etappe ligt bovenop de beruchte Lagos de Covadonga in de Noord-Spaanse regio Asturië.

Opmerkelijk is ook dat de Vuelta niet begint met een (ploegen)tijdrit maar met een rit in lijn over 145 kilometer. Er staan drie andere aankomsten bergop geprogrammeerd: in de Pyreneeën in Cerler en Ordino-Arcalis en op de Alto de Abantos, dicht bij Madrid.

De Ronde van Spanje begint op 1 september en eindigt drie weken later in Madrid.

ProTour

Een dag voor de presentatie legden organisatoren van Vuelta, Ronde van Frankrijk en Ronde van Italië een nieuwe bom onder de ProTour door te verklaren dat zij in de toekomst weer zelf gaan bepalen welke ploegen er in hun ronde uitkomen. Komend jaar zijn de achttien teams die nu een ProTourlicentie hebben nog gewoon welkom in de drie grote rondes en andere wedstrijden die door de ASO (Tour), RCS (Giro) en Unipublic (Vuelta) worden georganiseerd.

Daarna worden nog slechts de beste zestien ploegen gerangschikt op basis van prestaties en bepalen de organisatoren zelf met welke teams ze dat veld aanvullen. De internationale wielrenunie UCI, stichter van de ProTour, heeft nog niet gereageerd op de plannen.

De organisatoren van de Vuelta maakten verder bekend dat de start van de Ronde van Spanje in 2008 in Granada zal zijn.