AMSTERDAM - Roger Federer zal in het komende tennisseizoen rekening moeten houden met Andy Murray. De 19-jarige Schot is volgens tennislegendes Bjorn Borg en Goran Ivanisevic hard op weg naar de top. En ook de Britse bookmakers zetten hun geld op het jonge talent.

Borg is ervan overtuigd dat niet Rafael Nadal maar juist Andy Murray in 2007 de dominante positie van Federer zal aanvallen. In 2006 speelde de Zwitserse nummer 1 van de wereld zeventien toernooien, bereikte zestien finales en won twaalf titels, waaronder Wimbledon (vierde keer op rij) en de US Open (derde keer op rij).

Van de 97 partijen die Federer speelde verloor hij er slechts vijf, vier van Nadal en één van Murray. Volgens Borg was de overwinning van de Schot de sensatie van het seizoen. "Murray was fantastisch dit jaar", zei de vijfvoudig Wimbledon-kampioen nadat hij de BBC Sports Personality Lifetime Achievement in ontvangst had genomen.

Top 10

"Hij heeft de ambitie en de motivatie waardoor hij de nummer 1 van de wereld kan worden. Ik ga het komende seizoen zeker op hem letten. Misschien dat het nu nog net iets te vroeg is, maar hij komt er zeker aan", aldus Borg.

Goran Ivanisevic is het volledig eens met Borg. Volgens de Kroaat, die Wimbledon in 2001 won, is volgend jaar misschien nog net te vroeg. "Maar hij is hard op weg om de nummer 1 van de wereld te worden. Murray heeft het talent maar is nog jong. Hij zal in ieder geval wel in de top 10 gaan eindigen."

Bookmakers

De Britse bookmakers zijn ervan overtuigd dat Murray in de top 10 zal komen. Sky Bet geeft de Schot een quotering van 2/1, hoger dan bijvoorbeeld Haas, Hewitt en Safin. De cijfers voor een overwinning op Wimbledon zijn zelfs nog beter. Murray heeft voor Wimbledon een quotering gekregen van 1 op 21.

Daarmee laat hij Hewitt, Gasguet, Nalbandian en Safin ver achter zich. De 'bookies' zijn echter nog niet zo overtuigd van Murray's kansen om Federer te verslaan. De Zwitser is namelijk de grote favoriet met een quotering van 1 op 1.44.