AMSTERDAM - Voormalige Oost-Duitse atleten die met gezondheidsproblemen kampen vanwege het dopingprogramma van het regime in de DDR krijgen een eenmalige schadevergoeding.

De 167 erkende slachtoffers moeten bij acceptatie van 9250 euro als compensatie hun juridische strijd tegen het Duitse Olympisch Comité DOSB staken.

Dit aanbod is het resultaat van jarenlang juridisch getouwtrek tussen de oud-sporters en de DOSB. De Duitse overheid draagt 1,54 miljoen euro bij aan de schikking. "Wij hebben de morele verantwoordelijkheid om deze zaak op te lossen", stelt voorzitter Thomas Bach op de website van de DOSB. "Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren."

Sponsors

Michael Lehner, advocaat van de oud-sporters, stelt dat het zijn cliënten niet ging om de financiële vergoeding. "Het is belangrijk dat ze nu officieel erkend zijn als slachtoffers."

De Deutscher Olympischer Sportbund DOSB ontstond op 17 november 1990, na de hereniging van West- en Oost-Duitsland. De Oost-Duitse sportbond Nationales Olympischen Komitee für Deutschland diende voor de hereniging atleten op grote schaal verboden middelen toe.