AMSTERDAM - Barcelona is vastbesloten om in Japan de wereldbeker voor clubs te winnen. De Champions League-winnaar speelt donderdag zijn eerste wedstrijd tegen Club América, de Mexicaanse winnaar van de Concacaf Cup. Wie dat duel wint, speelt zondag de finale. "We hebben deze trofee nog nooit gewonnen", zegt Carles Puyol. "Daarom is het extra belangrijk voor Barcelona."

Bekijk video

De strijd om de wereldbeker, die eerst ging tussen het beste team van Europa en het beste team van Zuid-Amerika, is sinds vorig jaar een toernooi waarin clubs uit de hele wereld meedoen.

Vorig jaar ging de titel naar het Braziliaanse São Paulo. Barcelona wil de eerste Europese club zijn die de titel in de nieuwe opzet verovert. "Het wordt een zwaar toernooi", zegt Puyol. "Maar we zijn allemaal vastberaden om hier te gaan winnen."

Als beste club van Europa was Barça meteen verzekerd van een plaats bij de laatste vier. Club América moest eerst zien af te rekenen met het Zuid-Koreaanse Chonbuk Motors. De Aziaten werden maandag met 1-0 verslagen.

Bij Barcelona weet men dat de wedstrijd tegen de Mexicanen zwaar wordt. "Club América is beter voorbereid", zegt middenvelder Xavi. "Zij zijn al langer in Japan en hebben kunnen wennen aan de omstandigheden. Wij hebben nog last van een jetlag. Maar dat mag eigenlijk geen excuus zijn."

Ronaldinho

Aanvaller Ronaldinho verwacht een mooie wedstrijd. "Beide teams spelen ontzettend fel en aanvallend. Ik denk dat het een heel open duel wordt."

De andere halve finale van het toernooi ging woensdag tussen het Braziliaanse Internacional en Al Ahly uit Egypte. De Brazilianen wonnen de wedstrijd met 2-1.