PORT OF SPAIN - De wereldvoetbalbond FIFA wil de leeftijdsgrens voor internationale scheidsrechters met ingang van afschaffen. Dat beweert Jack Warner, vice-voorzitter van de FIFA. Het besluit zou vorige week in een bestuursvergadering in Madrid zijn genomen.

De FIFA en ook de Europese voetbalbond UEFA hanteren 45 jaar als maximale leeftijd voor arbiters van internationale wedstrijden. Mede daardoor moesten Dick Jol en Mario van der Ende vorig jaar afscheid nemen. Het is nog niet duidelijk of de nog steeds actieve Jol mogelijk kan terugkeren op het internationale podium bij afschaffing van de leeftijdslimiet.

De KNVB hield tot 2000 een maximale leeftijd van 47 jaar aan voor scheidsrechters op het hoogste niveau. De toenmalige toparbiter Jaap Uilenberg spande met twee collega's met succes een rechtszaak tegen deze 'leeftijdsdiscriminatie' aan. Sindsdien hanteert de KNVB geen vaste limiet meer. Scheidsrechters die aan alle eisen voldoen, mogen ongeacht hun leeftijd hun loopbaan in het betaalde voetbal voortzetten.