AMSTERDAM - De Iraakse bodybuilder Saad Faeaz is dinsdag gediskwalificeerd bij de Asian Games. De organisatie stuurde de atleet naar huis nadat op het vliegveld in Doha, de hoofdstad van Quatar, in zijn bagage 134 ampullen van het verboden middel nandrolon werden gevonden. Het is al het vijfde dopinggeval in vier dagen dat de Aziatische Spelen treft.

Faeaz werd betrapt toen de douane op de luchthaven de bagage van de Iraakse ploeg controleerde. "Hij bekende dat de koffer waarin de ampullen met nandrolon zaten van hem was", verklaarde Husain Al Musallam, algemeen directeur van het Aziatisch Olympisch Comité. Hoewel de atleet tijdens de reguliere dopingcontroles niet positief is getest, werd hij toch gediskwalificeerd. In de regels van de Asian Games staat dat het bezit van verboden middelen gelijk staat aan dopinggebruik.

Gewichtheffers

Dit weekend werden vier gewichtheffers al wegens dopinggebruik uitgesloten van de Asian Games. Than Kyi Kyi en Oo Mya Sanda uit Myanmar, het voormalige Birma, liepen zaterdag en maandag tegen de lamp bij een dopingcontrole. De Oezbeken Elmira Ramileva en Alexander Urinov testten zondag positief op het gebruik van verboden stimulerende middelen.

Naast de dopingperikelen kwam het Aziatische sportevenement vorige week ook in het nieuws door de dood van de Zuid-Koreaanse ruiter Kim Hyung. Deze verongelukte donderdag op de derde dag toen hij onder zijn paard terechtkwam. Het dier was tijdens het onderdeel crosscountry bij een sprong op een nat parcours blijven haken.