UTRECHT - De politie-inzet bij de wedstrijden in het betaalde voetbal is in het afgelopen seizoen met ongeveer 10 procent gedaald ondanks de invoering van de play-offs in de eredivisie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV), dat dinsdag in Utrecht haar jaarverslag presenteerde.

Volgens het CIV zijn in het afgelopen seizoen in totaal 308.039 politie-uren gemaakt op wedstrijddagen in het betaalde voetbal. Dat is een afname van 9,6 procent in vergelijking met het vorige seizoen. Ook de inzet van het aantal personen door de politie was ongeveer 10 procent lager: 40.872 tegen 45.084 politiemensen in het seizoen 2004-2005.

Het aantal arrestaties steeg wel sterk: Van 1830 tot 2401. Deze toename van 31 procent is vooral het gevolg van de groepsaanhoudingen tijdens de wedstrijden Feyenoord - Ajax (op 23 april 2006 met 839 arrestaties) en Ajax - Roda JC (op 22 maart 2006 met 188 aanhoudingen). Van de 2401 aanhoudingen, waarvan alleen al 1073 in Rotterdam, zijn slechts 115 personen veroordeeld door een rechtbank.

Stadionverboden

Op 22 september 2006 waren volgens het CIV 638 van de 1165 aangevraagde stadionverboden in werking getreden. Met de nog lopende verboden van eerdere seizoenen waren op die datum in totaal 1161 civielrechtelijke stadionverboden actief.

In het afgelopen seizoen zijn 278 stadionverboden ingetrokken wegens seponering of vrijspraak. Bij Ajax zijn de meeste stadionverboden actief: 166, tegen 54 bij Feyenoord, 60 bij PSV en 23 bij AZ. FC Eindhoven is de enige profclub zonder actieve stadionverboden.

Volgens het CIV is de verminderde politie-inzet onder meer het gevolg van een betere planning en een betere inschatting van de wedstrijdrisico's door de politie. "De inzet wordt gebaseerd op actuele en bevestigde informatie en niet op historie en geruchten", stelt het CIV.

Korpsen

"Politiekorpsen hebben bewust meer risico's durven nemen door minder mensen van de Mobiele Eenheid in te zetten. Ook een aantal andere maatregelen, zoals het vertrek van de politie uit de stadions in de eredivisie en het bij de clubs leggen van de verantwoordelijkheid voor de ordehandhaving binnen het stadion, lijken hun vruchten af te werpen. Er is reden voor tevredenheid."

Play-offs

Eén van de politieke voorwaarden aan de invoering van de play-offs in de eredivisie was, dat de nieuwe opzet niet mocht leiden tot een verhoogde politie-inzet op wedstrijddagen. De politie-inzet bij de twintig extra duels was wel 48 procent hoger dan bij de dezelfde twintig wedstrijden in de competitie.

Volgens het CIV kwam deze sterke toename onder meer door enkele doordeweekse speeldata en door het verhoogde spanningsveld in de play-offs. Dankzij de sterke afname van de politie-inzet tijdens de reguliere competitie viel het totaalresultaat toch aanzienlijk lager uit.

Het CIV waarschuwt in haar jaarverslag wel dat er grenzen zijn aan het terugdringen van de politie-inzet. "Dit mag niet leiden tot onvoldoende capaciteit om de openbare orde op de wedstrijddag en op de dag ervoor te handhaven. Diverse korpsen hebben al aangegeven dat het 'sociaal minimum' in zicht is. Ook kan een te grote focus op politie-inzet de aandacht afleiden van andere essentiële zaken, zoals het treffen van de juiste preventieve maatregelen, adequate actie na incidenten en een efficiënte oplegging van sancties."