SAO PAULO - Jeffrey Wammes is komend weekeinde de enige Nederlandse vertegenwoordiger bij de wereldbekerfinale turnen in het Braziliaanse Sao Paulo. Ringenspecialist Yuri van Gelder, twee jaar geleden winnaar van het prestigieuze toernooi, is afwezig vanwege een schouderblessure.

Wammes neemt deel op vloer, zijn favoriete onderdeel dat hij in oktober tijdens de wereldtitelstrijd in Aarhus nog moest laten schieten. De turner uit Zoetermeer was op dat moment net hersteld van een dubbele voetbreuk, opgelopen in maart bij een vloeroefening in Lyon.

Zijn deelname in Sao Paulo is gebaseerd op prestaties van voor dat ongeval. De kansen op eremetaal zijn gering, beseft coach Bram van Bokhoven. "Het gaat steeds beter en we kunnen een moeilijkheidsfactor van 6.40 punten halen. Dan moet wel alles meezitten. Een plak halen is wat ver gedacht. Dat hij mag meedoen is eigenlijk al een beloning op zich."

Van Gelder

Yuri van Gelder, eveneens pupil van Van Bokhoven, traint momenteel aangepast om zijn rechterschouder rust te gunnen. De nummer drie op ringen van het WK wordt momenteel driemaal per week door de fysiotherapeut behandeld. De verwachting is dat hiermee een operatie achterwege kan blijven.

Van Bokhoven rekent uit dat zeker zes tot zeven weken gemoeid zijn met de hernieuwde trainingsopzet. "Op dit moment kan een korte belasting plaatsvinden. Complete oefeningen draaien komt pas later. We moeten rustig opbouwen."