BREDA - Hollandse kost leverde de openingsdag van de Greenery Six sinds 1999 niet meer op. Na Jan Maarten Heideman was het spruitjespak steeds een prooi voor de Fransman Cedric Michaud of de Amerikaan KC Boutiette. In Breda was het maandag niet anders.

Titelverdediger Michaud toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van 23 man.

De opzet van de zesdaagse is ten opzichte van vorig jaar veranderd. Een ronde voorsprong woog toen zwaarder dan het aantal punten dat een zege opleverde. Maar daar is deze week geen sprake meer van. De eerste twintig rijders komen telkens in aanmerking voor de punten.

Reünie

De wedstrijd in Breda had veel weg van een reünie. Een kleine veertig rijders degradeerden de afgelopen weken van de topcompetitie naar de A-divisie. Op het Brabantse kunstijs had iedereen startrecht voor de zesdaagse, die overigens niet meetelt voor de KNSB/Essent Cup. De meerdaagse begon met 84 schaatsers. De reeks wordt deze week voortgezet in achtereenvolgens Eindhoven, Groningen, Utrecht, Den Haag en Alkmaar.

Jan Maarten Heideman, de leider in de topcompetitie, heeft zijn zinnen gezet op de eerste hoofdprijs van het seizoen. "Acht jaar geleden won ik de Greenery voor het laatst. Ik moet nu wel toeslaan, want de hoofdsponsor van dit evenement stopt ermee", gniffelde Heideman na afloop.

Ontknoping

De race over honderd ronden kreeg een vroege ontknoping. Na veertig omlopen dubbelde een groep van 23, onder wie Michaud, Heideman, Wubben en Van der Veen, het peloton. Voor de achterblijvers was het pleit toen al beslecht, want de koplopers controleerden de wedstrijd voorbeeldig.

In de slotfase opende Van Oosterom het offensief. Maar de rebel werd door Heidemans meesterknecht Baars in de kraag gevat. Baars schroefde vervolgens het tempo omhoog, waardoor niemand meer kon demarreren. Heideman kwam in de eindsprint te vroeg op kop en werd op het laatste rechte stuk naar de eindstreep door drie schaatsers voorbijgereden.

Michaud moest dit seizoen Heideman steeds voor zich dulden. "Ik heb hem eindelijk kunnen verslaan. Ik raakte er behoorlijk gefrustreerd van dat ik nog geen zege had behaald. Heideman was gewoon steeds sterker. Ik hoop dat hij deze week nog meer uit vorm raakt. Dan kan ik de zesdaagse voor de vierde keer winnen", glunderde Michaud.