RIJSWIJK - De eerste stap naar de oprichting van de Sponsorbingo Loterij-ploeg is gezet. Afgelopen weekeinde is er een mondeling akkoord bereikt over het oprichten van een stichting waarin de nieuwe schaatsploeg (met ex-Spaar Select-rijders en begeleiding) wordt ondergebracht. Dat heeft adviseur Frank van de Wall Bake maandag bevestigd.

Voorzitter van de stichting is John Worries. Hij is directeur special products bij Endemol en persoonlijk vriend van Wibo van de Linde, directeur van Sponsorbingo Loterij.

De twee bestuursleden zijn Henk Spaan (bestuurslid van de Vereniging van Professionele Schaatsteams) en Joost van Mierlo (juridisch adviseur van de TVM-wielerploeg ten tijde van de dopingaffaire in 1998). Het drietal heeft de eindverantwoordelijkheid over de ploeg.

Onder dit trio werken coach Jac Orie en Marion de Cocq, voormalig woordvoerdster van de Spaar Select-ploeg. Orie houdt zich bezig met schaatstechnische zaken, De Cocq met de bestuurlijke kant.

Overigens verwacht Van de Wall Bake niet dat de ploeg voor het EK in Heerenveen (3-5 januari) zal worden gepresenteerd. Het uitwerken van enkele juridische zaken heeft meer tijd nodig dan verwacht en de onderhandelingen worden belemmerd door de feestdagen. "Veel juristen hebben in deze periode vrije dagen", zei Van de Wall Bake. "Hoe jammer het ook is, het EK gaan we niet halen. Maar zorgvuldigheid gaat boven alles."