ROTTERDAM - Jan Siemerink volgt Tjerk Bogtstra op als captain van het Nederlandse Daviscupteam. Dat heeft de Nederlandse tennisbond KNLTB maandag in Rotterdam bekendgemaakt.

De bond besloot het contract met parttimer Bogtstra niet te verlengen nadat Nederland afgelopen najaar door een nederlaag tegen Tsjechië degradeerde uit de wereldgroep. Siemerinks eerste klus wordt begin april het duel in en tegen Groot-Brittannië in Groep 1 van de Europese/Afrikaanse zone.

Siemerink (36) beëindigde zijn loopbaan in 2002. De Rijnsburger won daarin vier toernooien. Hij kwam zestien keer uit in Daviscupverband. Na zijn loopbaan ging hij verder met het geven van clinics, voordrachten, deed hij tv-werk en was hij columnist.

Takenpakket

"Ik heb niet zitten vlassen op deze baan, maar het is natuurlijk wel een functie die je graag wilt vervullen", zei Siemerink maandag bij zijn presentatie in Rotterdam. Zijn takenpakket wordt uitgebreider dan dat van voorganger Bogtstra. "Ik wilde meer dan twee weken per jaar op de bank zitten."

Hij gaat zich ook nadrukkelijk melden in het tenniscentrum in Almere en enkele Daviscupspelers individueel begeleiden als die wens er is. Siemerink en de bond kwamen een contract voor een jaar overeen. "Voor allebei goed", meende de nieuwe captain. "Na een jaar kunnen we evalueren."

Siemerink was kandidaat nummer één voor de bond. Vanwege zijn verleden als topspeler en vooral zijn onberispelijke staat van dienst. Frappant is dat hij Bogtstra, die jarenlang zijn privécoach was, opvolgt. Diens afscheid van de bond verliep in conflictsfeer. "Ik heb contact gehad met Tjerk. Hij begrijpt mijn beslissing. Over het einde van zijn dienstverband kan ik niets zeggen. Daar ga ik niet over."

Goetzke

Verder maakte de bond bekend dat de Australiër Rohan Goetzke Hans Felius opvolgt als technisch directeur van de Nederlandse tennisbond KNLTB. Felius koos voor een baan in het bedrijfsleven. Goetzke was al in dienst van de KNLTB als coach van Jong Oranje. Daarvoor was hij onder anderen jarenlang coach van Richard Krajicek.