AMSTERDAM - Eendrachtig wezen trainers Henk ten Cate en Louis van Gaal zondagmiddag na afloop van het gelijke spel tussen Ajax en AZ (2-2) met de beschuldigende vinger naar scheidsrechter Eric Braamhaar. De arbiter had volgens beide oefenmeesters de uitslag van de wedstrijd beïnvloed.

Bekijk video

Ten Cate en Van Gaal waren het roerend eens over het niveau van Braamhaar. Ze verschilden echter van mening over wat de scheidsrechter allemaal fout heeft gedaan. "Hij heeft in het nadeel van ons gefloten", sprak Ten Cate stellig. "Hij was tegen ons", vond Van Gaal.

Controle

Braamhaar verloor de controle over de wedstrijd na de gelijkmaker van AZ even na rust. "Vier meter voor mijn neus glijdt Steinsson duidelijk zichtbaar Emanuelson onderuit", constateerde Ten Cate. "Tien seconden later maakt AZ gelijk. Daarvoor hadden ze nog geen bal geraakt."

Van Gaal sprak over een vermeende overtreding van Steinsson. "Na die vermeende overtreding kregen we echt alles tegen. We kregen geen hoekschoppen die we wel verdienden. We kregen veel vrije trappen rond ons eigen strafschopgebied tegen. Daarbij had Huntelaar voor zijn overtreding op Cziommer rood moeten krijgen. Ik moet wel zeggen dat Braamhaar moeilijk kon zien hoe Huntelaar over de schreef ging."

Rode kaart

Ten Cate: "Ach, hou nou toch op. Wij hebben het meeste last van de scheidsrechter gehad. In de eerste helft geeft hij een gele kaart aan De Cler terwijl hij keihard van achteren komt inglijden op De Mul. Dat had een rode moeten zijn."

"We verdienden twee strafschoppen. De Cler duwde in de eerste helft Huntelaar naar beneden. Vlak voor tijd blokt Medes da Silva de bal met de hand. Opdam had ook een tweede gele kaart kunnen krijgen. Laat ik verder maar niets zeggen. Tijdens de wedstrijd hief ik eenmaal beide handen de lucht in. Ik kreeg direct een waarschuwing van de vierde man. Of ik een boze Van Gaal het veld in zag lopen? Natuurlijk, dat bedoel ik maar."

Wedstrijd

Beide trainers verschilden niet alleen van mening over de scheidsrechter. Ze zagen ook een andere wedstrijd. "In de eerste helft speelden we slecht", stelde Van Gaal. "Dat gold gelukkig ook voor Ajax. Na rust heb ik twee keer gewisseld. Vooral de keuze voor Jenner pakte goed uit. Hij was bij beide treffers betrokken."

Ten Cate wilde aanvankelijk niet reageren op de visie van zijn collega. "Laat ik maar niets zeggen", mopperde hij. "Iedereen heeft de wedstrijd toch gezien." Toen Van Gaal de perszaal had verlaten, kwam Ten Cate alsnog tot een analyse. "We speelden in de eerste helft heel goed. We verloren het hoofd na de gelijkmaker. Dat mag je ons aanrekenen. Gelukkig redden we nog een puntje."

Ten Cate wil zich niet neerleggen bij de macht van PSV. "Natuurlijk wordt het een hele klus om een verschil van acht punten goed te maken. Maar PSV kan ook nog eens een mindere periode krijgen. Ik zie ons sterker en sterker worden. Ik gooi de handdoek halverwege de competitie niet in de ring."