AMSTERDAM - Heel PSV keek zondagmiddag tevreden toe hoe Ajax en AZ een aantrekkelijke wedstrijd met een gelijkspel afsloten (2-2). Bijna halverwege het seizoen mag de kampioen uit Eindhoven weer voorzichtig denken aan prolongatie van de landstitel.

Bekijk video

Bekijk video: nabschouwing Babel

PSV zag de voorsprong op AZ groeien tot zeven punten. Ajax moet inmiddels acht punten goedmaken op de koploper. Ajax overklaste AZ voor rust op alle fronten. De Amsterdammers voorkwamen aanvankelijk dat AZ kon laten zien hoe goed het kan voetballen. De thuisclub ontregelde de opbouw van de Alkmaarse opponent en schoof bij balbezit vaak een verdediger door naar het middenveld.

Ajax begon het duel met John Heitinga als centrale middenvelder. Urby Emanuelson verving de geschorste Wesley Sneijder als aanvallende middenvelder. De international vormde aan de linkerkant een sterk koppel met Ryan Babel.

De van een hamstringblessure herstelde linksbuiten zorgde voor veel gevaar. Centrale verdediger Kew Jaliens schoot de geklopte rechtsback Gretar Steinsson regelmatig te hulp. Tom de Mul bewees als rechtsbuiten waarom hij de voorkeur krijgt boven Mauro Rosales.

Kansen

Ajax kreeg voor rust drie goede doelkansen. Emanuelson combineerde na dertien minuten fraai met Klaas-Jan Huntelaar. Ronald Waterreus keek opgelucht toe hoe Emanuelson rakelings naast schoot.


Ajax-speler Heitinga viert zijn 1-0

De bij AZ debuterende doelman was in de 35e minuut kansloos toen Jaliens niet zag dat de rest van zijn ploeggenoten Huntelaar buitenspel wilde laten lopen. De spits van Ajax gunde de openingstreffer aan Heitinga: 1-0.

Trainer Louis van Gaal van AZ besefte in de rust dat zijn formatie zonder de zieke topschutter Danny Koevermans geen enkele keer gevaarlijk was geworden. Hij wisselde de onzichtbare Maarten Martens en Demy de Zeeuw voor Julian Jenner en Simon Cziommer. Zoals wel vaker constateerde Van Gaal dat zijn wissels goed uitpakten.

Gelijkmaker

AZ kreeg in de 51e minuut bij de gelijkmaker hulp van scheidsrechter Eric Braamhaar. De arbiter zag zo'n beetje als enige in het stadion niet dat Steinsson middenvelder Emanuelson torpedeerde. Jenner profiteerde dankbaar van de situatie en bediende Arveladze op maat: 1-1.


Ajacied Grygera in duel met Arveladze

Invaller Jenner had vijf minuten later ook een groot aandeel in de tweede treffer van AZ. Doelman Maarten Stekelenburg van Ajax kreeg een schot van Jenner niet onder controle en kon vervolgens niet meer voorkomen dat David Mendes da Silva van dichtbij scoorde: 1-2.

Huntelaar

Eenmaal op achterstand gingen de gedachten van de Ajax-spelers ongetwijfeld terug naar de thuiswedstrijd van dit seizoen tegen PSV. Ook toen overklasten de Amsterdammers de tegenstander in de eerste helft. Na negentig minuten stonden ze echter wel met lege handen. Huntelaar voorkwam een dergelijk rampscenario. De spits duwde in de 75e minuut eerst Jaliens weg voordat hij op aangeven van George Ogararu de gelijkmaker binnen kopte: 2-2.

Huntelaar had even later opnieuw geluk dat Braamhaar kennelijk nog niet was vergeten dat hij even voor de gelijkmaker van AZ een overtreding van Steinsson over het hoofd had gezien. De arbiter gaf de spits geen tweede gele kaart voor een zware overtreding op Cziommer. Even later besloot Braamhaar ook Opdam maar te sparen. De verdediger van AZ solliciteerde eveneens zonder resultaat nadrukkelijk naar een tweede gele kaart.

Scheidsrechter

Eendrachtig wezen trainers Henk ten Cate en Louis van Gaal na afloop met de beschuldigende vinger naar scheidsrechter Eric Braamhaar. De arbiter had volgens beide oefenmeesters de uitslag van de wedstrijd beïnvloed.

Ten Cate en Van Gaal waren het roerend eens over het niveau van Braamhaar. Ze verschilden echter van mening over wat de scheidsrechter allemaal fout had gedaan. "Hij heeft in het nadeel van ons gefloten", sprak Ten Cate stellig. "Hij was tegen ons", vond Van Gaal.