NAGANO - Jan Bos heeft zondag zijn eerste wereldbekerzege van het seizoen geboekt. De sprinter van Team Telfort bleef bij de wereldbekerwedstrijden in Nagano al zijn concurrenten op de kilometer voor. De Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee werd tweede, het brons ging naar Erben Wennemars.

Bos kwam op de M-Wave tot een tijd van 1.09,40 en bleef daarmee Lee 0,22 seconde voor. Wennemars had voor de afstand 1.09,76 nodig en mocht zich ook melden voor de medailleceremonie.

Stefan Groothuis eindigde op de zesde plaats (1.10,16). Beorn Nijenhuis (12e in 1.10,24) en Lars Elgersma (17e in 1.10,81) vielen buiten de top tien.

"Tot nu toe liep 't niet in de wereldbekerwedstrijden", sprak Bos, die vooral technisch teveel foutjes maakte om met een goed gevoel op het ijs te staan. "Maar ik heb me geen zorgen gemaakt. Ik wist dat wanneer ik echt aan schaatsen zou toekomen, het zou gaan lopen."

Wennemars

Dankzij de gouden medaille nestelt Bos zich weer op gelijke hoogte met landgenoot Erben Wennemars die al vanaf de eerste internationale krachtmeting tot de wereldtop behoort. De Zwollenaar moest zich in Nagano tevreden stellen met twee bronzen plakken. "Ik ben de hele week niet al te fit", sprak Wennemars. "Als je dan toch op het podium eindigt, heb je goed gepresteerd."

Beide Nederlandse sprinters richtten zich vanaf nu volledig op de NK sprint, begin januari, en de WK sprint (21-22 januari, Hamar). Gevaarlijkste opponenten zijn de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee en de Fin Pekka Koskela. Alhoewel Wennemars dit weekeinde in drie van de vier wedstrijden die buitenlandse rivalen voor zich moest dulden, kijkt hij toch vol vertrouwen uit naar de mondiale titelstrijd. Wennemars: "Ik weet van mezelf dat ik in het begin van het seizoen nooit hard op de 500 meter schaats. Als die goede races komen, dan gebeurt dat in januari."

Beide sprinters denken vooral op die korte afstand nog veel progressie te kunnen boeken. Wanneer de start iets voorspoediger verloopt, dan is de marge met Lee en Koskela een stuk draaglijker. "Als ik een 35,4 in plaats van een 35,7 rijdt, dan is dat gat met Lee en Koskela te overbruggen", aldus Wennemars. "Ik heb nog nooit zo vaak op een podium van een wereldbeker gestaan. Ik ben vreselijk op de goede weg."

Zijn collega Bos is net zo optimisch: "Nu is mijn slotronde super. Om je start te verbeteren heb je simpelweg meer tijd nodig."

Timmer

Op de 1000 meter vrouwen was er ook Nederlands succes. Marianne Timmer eindigde zondag als tweede op de kilometer. De geboren Sappemeerse klokte een tijd van 1.17,33 en moest alleen haar meerdere erkennen in Chiara Simionato. De Italiaanse schaatsster bereikte na 1.17,14 de streep.

Annette Gerritsen werd op de M-Wave tiende in een tijd van 1.19,06. Wieteke Cramer vond haar naam terug op de 14e plaats: 1.20,37.

500 m

Op de 500 meter eindigde Timmer als zevende. Ze klokte daar een tijd van 39,01 seconden. De Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee won goud met een tijd van 38,30.

Timmer bleef Margot Boer een fractie voor. De schaatsster uit Woubrugge bereikte de finish na 39,06 seconden en werd zodoende als achtste geklasseerd. Annette Gerritsen legde de afstand af in 39,16: 11e.

De Nederlandse mannen konden op diezelfde afstand geen indruk maken. Erben Wennemars eindigde als 14e en werd daarmee beste Nederlander. De TVM-sprinter noteerde een tijd van 35,76. Diens teamgenoot Jan Smeekens bleek 0,06 seconde minder snel: 16e. Gerard van Velde vond zijn naam terug op de 17e plaats (35,94), terwijl Lars Elgersma als voorlaatste werd geklasseerd: 36,15. De zege ging naar de Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee, die na 35,09 seconden zijn schaats over de lijn liet glijden.