GRONINGEN - PSV had het zaterdagavond in Groningen lange tijd moeilijk met de thuisploeg. De Brabanders piepten, kraakten soms ook, maar zegevierden uiteindelijk toch. De koploper neutraliseerde de aanvalsdrang van FC Groningen in de tweede helft en liep daarna eenvoudig uit naar 2-0.

Bekijk video persconferentie

Bekijk video reactie Jans

Door die zege werd het voor PSV een goed weekeinde. Zondag speelden Ajax en AZ, de belangrijkste tegenstrevers van de Eindhovenaren in de strijd om de titel, gelijk (2-2). Daardoor staat PSV nu zeven punten 'los' van AZ en acht van Ajax.

Ronald Koeman zei zaterdag dat hij de topper niet ging volgen. Zijn ploeg moest zondag met de hele selectie naar Centerparks voor een fandag. De trainer van PSV vertelde - bijna achteloos - dat hij zich ook niet op de hoogte zou laten houden van de stand in Amsterdam. "We horen het wel. In die situatie zitten we nu eenmaal."

Gomes

De ploeg van Ronald Koeman had in Euroborg een lastig avondje. FC Groningen speelde fel en leek de wedstrijd tegen PSV aan te grijpen om de mindere resultaten van de laatste weken naar de achtergrond te verdringen.

Groningen kreeg voor de pauze ook de beste kansen op de openingstreffer. Doelman Gomes voorkwam echter dat PSV op achterstand kwam. Liefst drie keer bracht hij redding.

Variant

Koeman voerde tegen FC Groningen een tactische variant door. Hij besloot om Jan Kromkamp door te schuiven naar het middenveld en achterin met slechts drie verdedigers te spelen. Middenvelder Edison Mendez werd daardoor een soort veredelde linksbuiten. Hij moest vanaf de linkerflank de voorhoede ondersteunen.

FC Groningen had in de tot de nok toe gevulde en sfeervolle Euroborg aanvankelijk weinig respect voor de verzinselen van Koeman. De driemansverdediging van de landskampioen had de handen vol aan Luis Suárez en Erik Nevland, die steeds gevaarlijk opdoken in het strafschopgebied van Gomes.

PSV had bovendien de pech dat Manuel da Costa al snel uitviel. De Portugees had al last van zijn enkel en moest zich in de 36e minuut laten vervangen door Michael Reiziger.

Rust

Net als vorige week tegen Vitesse speelde Gomes echter uiterst solide. Hij pakte op spectaculaire wijze twee goede afstandsschoten van Danny Holla en trad ook handelend op bij een doelpoging van Suárez.

Toch was het PSV dat een kwartier na de pauze op voorsprong kwam. De ploeg kreeg de aanvalsimpulsen van FC Groningen steeds beter onder controle en bracht opnieuw de rust op om te wachten op een beslissend moment.

Ervaring

Ibrahim Afellay schoot de bezoekers in de 61e minuut op een voorsprong van 1-0. Hij rondde een mooie aanval af, die werd opgezet door Carlos Salcido. De Mexicaan speelde vanaf de linkerflank Kromkamp aan, die intelligent teruglegde op Afellay. De Marokkaan schoot vervolgens bekeken binnen.

De ervaring van PSV gaf in het vervolg van het duel de doorslag. PSV zakte terug op eigen helft en gaf FC Groningen geen enkele kans om nog gelijk te maken. De Groningers probeerden in de slotfase nog iets van een slotoffensief te ontwikkelen, maar die poging mislukte. In één van de spaarzame aanvallen van de bezoekers maakte Arouna Koné in de slotfase vervolgens ook nog de 2-0.