BREDA - NAC Breda liet zich zaterdagavond niet van de wijs brengen door de vroege rode kaart voor Leonardo. De Braziliaan kon vertrekken na hevig mekkeren tegen scheidsrechter Wegereef en dupeerde daarmee zijn medespelers. Toch werd Excelsior in Breda het kind van de rekening. NAC zegevierde met 2-1.

Leonardo, begeerd door Ajax, kreeg het al vroeg in het duel aan de stok met Wegereef over een buitenspelsituatie. De spits beklaagde zich waarvoor hij de gele kaart kreeg.

Omdat hij in zijn commentaar bleef volharden, volgde een tweede gele kaart en kon hij het veld af. "Ik heb niets bijzonders gezegd. Ik was alleen boos dat ik een gele kaart kreeg", hield hij na afloop vol.

Kolfje

NAC hield ondanks die tegenvaller het initiatief. Dat leidde tot kansen voor Arne Slot, voor Maceo Rigters en een schot van Anour Diba op de paal. NAC's aanvallende concept was een kolfje naar de hand van het vlot counterende Excelsior, dat met Andwelé Slory en Guillano Grot enkele malen dreigend voor doelman Zoetebier opdook.

Slory

Een vrije trap van Slory, halverwege de eerste helft, bracht Excelsior op 0-1. Maar NAC kwam terug na een één-tweecombinatie tussen Anouar Diba en Ronnie Stam, die in de korte hoek bekwaam afrondde: 1-1.

Even voor rust had Grot zijn ploeg opnieuw aan de leiding kunnen helpen, maar hij kopte de voorzet van Slory te zacht in, waardoor doelman Zoetebier met zijn voet redding kon brengen.

Pikant

Het was voor Excelsior-trainer Ton Lokhoff een wedstrijd met een pikant tintje. Bijna een jaar geleden werd hij als trainer ontslagen in Breda na een jarenlang dienstverband.

In de oefenperiode had NAC de tegenstander nog met 5-1 van het veld gevaagd. Vijf maanden later deden de - gelet op de ranglijst - gelijkwaardige ploegen weinig voor elkaar onder. Weliswaar konden de Bredanaars bogen op een licht veldoverwicht, maar het was Excelsior dat kort na rust bijna op voorsprong kwam, nadat een uitglijdende Patrick Zwaanswijk de bal net langs zijn eigen doel zag stuiteren.

Nadat Diba nog een inzet op de vuisten van doelman Zwarthoed had geknald, kromde Mike Zonneveld na 66 minuten een vrije trap over de te laat reagerende doelman Zwarthoed. De 2-1-zege werd gekoesterd in Breda. NAC had al zes competitieduels niet meer gewonnen.

NEC

Bekijk video reactie NEC: Wisgerhof

Bekijk video reactie NEC: Been

Bekijk video reactie Utrecht: Van Dijk

Bekijk video reactie Utrecht: Booy

NEC deed zaterdagavond in de eigen Goffert zo'n beetje alles fout wat het maar fout kon doen. Het bezoekende FC Utrecht mocht het zichzelf dan ook zwaar aanrekenen dat de Nijmegenaren de derde competitiezege op rij boekten: 2-0.

NEC nestelde zich in de middenmoot dankzij doelpunten van twee verdedigers. De lange Jonas Olsson kopte in de zesde minuut raak na een hoekschop van Brett Holman. Peter Wisgerhof profiteerde in de 47e minuut van een enorme dekkingsfout in de Utrechtse defensie.

Middenmoot

Voor FC Utrecht betekende de nederlaag alweer het vijfde verlies op rij in een uitwedstrijd. De formatie van trainer Foeke Booy won dit seizoen alleen het uitduel bij Excelsior. FC Utrecht pakte deze competitie nog geen punt in een wedstrijd waarin het op achterstand kwam.

NEC vond aansluiting bij de middenmoot van de eredivisie nadat trainer Mario Been voor een andere strategie koos. De Rotterdammer laat zijn ploeg bij voorkeur met een aanvallende middenvelder voetballen. NEC presteert echter beter wanneer de middelste middenvelder vlak voor beide centrale verdedigers acteert.

Pover

De Nijmegen Eendracht Combinatie werd met een overwinning wel heel ruim beloond voor het povere optreden. De thuisploeg leed voor rust ontzettend vaak onnodig balverlies. Na de hervatting acteerde NEC slechts iets minder slecht.

Tot teleurstelling van de meegereisde aanhang scoorde FC Utrecht ook geen voldoende. Trainer Booy kon niet over de geblesseerde Tom Caluwé en Cedric van der Gun beschikken. Hans Somers en Darl Douglas bleken matige vervangers. Ze voorzagen topschutter Marc-Antoine Fortuné niet van bruikbare munitie.

Bij NEC bleek Andrzej Niedzielan opnieuw niet de makkelijk scorende spits die zijn enorme salaris doet vermoeden. De Pool kreeg twee opgelegde mogelijkheden. Even voor de treffer van Wisgerhof faalde hij oog in oog met doelman Vorm.

Niedzielan mocht ook nog een keer helemaal alleen met de bal op de doelman van FC Utrecht aflopen. De Pool scoorde opnieuw niet.

Ook op ruime voorsprong liet NEC de bal opvallend vaak aan de tegenstander. De toeschouwers in de Goffert keken verbaasd toe hoe FC Utrecht de vele fouten niet afstrafte.

Sparta

Bekijk video reactie Heracles

Bekijk video reactie Sparta

Sparta heeft in de strijd tegen degradatie een flinke dreun uitgedeeld aan concurrent Heracles Almelo. De Kasteelclub won zaterdagavond in het Polman Stadion met 3-2.

De uitblinker aan de kant van Sparta was Haris Medunjanin, die voor rust doelman Martin Pieckenhagen tot twee keer toe verraste met een fraaie boogbal.

Sparta (zestien punten) is Heracles (vijftien) nu in de stand gepasseerd en heeft stadgenoot Excelsior in punten achterhaald.

Zeperd

Vooraf tekenden de Rotterdammers voor een punt in Almelo. Alleen Ajax was het tot nu toe gelukt (3-0) bij Heracles te winnen. Van de vijftien punten behaalde de ploeg van trainer Ruud Brood er in eigen stadion veertien. In uitduels is de score slecht met alleen een gelijkspel bij Feyenoord (0-0). Op een zeperd tegen Sparta had dan ook niemand bij Heracles gerekend.

De eerste helft in het Polman Stadion was rommelig. Beide ploegen leden veelvuldig balverlies in de opbouw. Heracles kreeg in het eerste half uur twee kansen, maar de schoten van Bernard Hofstede en Diego Biseswar gingen voorlangs.

Medunjanin

Daarna brak het kwartiertje van Sparta-middenvelder Medunjanin aan. De huurling van AZ kon tot nu toe niet overtuigen op het Kasteel en moest zich verbijten op de bank. Hij dankte zijn basisplaats zaterdagavond aan de afwezigheid van Yuri Rose (bovenbeenblessure).

Met de 2-0 bij rust kreeg Sparta, dat weliswaar iets beter voetbalde, te veel. Net als Medunjanin kan aan de kant van Heracles Feyenoord-huurling Biseswar een wedstrijd beslissen, Hij kreeg echter nauwelijks bruikbare ballen.

Blunder

Na de rust probeerde Brood met de invallers Remon de Vries en Kwame Quansah aanvallend meer te brengen en de Brazilaanse spits Everton aan het werk te zetten. Die opzet mislukte, want de jeugdige Jeffrey Vlug strafte een fout van doelman Pieckenhagen af: 3-0.

De wedstrijd was beslist, al scoorde Biseswar nog tegen na weer eens een blunder van doelman Joost Terol: 1-3. Maar in de slotminuten werd het nog onverwacht spannend door de 2-3 van Quansah.