HELSINKI - De zwemfinales van de Europese kampioenschappen langebaan in 2008 in Eindhoven blijven definitief in de middag. De Europese zwembond LEN heeft dit zaterdag bij de EK kortebaan in Helsinki besloten.

Met het oog op de Olympische Spelen in Peking had een aantal coaches, onder wie de Nederlandse trainer Jacco Verhaeren, de finales naar de ochtend willen verschuiven.

Televisie-inkomsten

Bij het olympisch toernooi in 2008 worden de zwemfinales in de ochtend gehouden. Dit werd geëist door Amerikaanse tv-zenders, die de finales daardoor 's avonds kunnen uitzenden.

Het IOC gaf aan de eis toe om televisie-inkomsten uit de VS niet mis te lopen. Dit betekent dat de zwemfinales nu 's nachts (Nederlandse tijd) zullen plaatsvinden.

Wandelgangen

"We hebben alle aspecten afgewogen, maar uiteindelijk is besloten vast te houden aan het huidige programma", zei KNZB-voorzitter Erik van Heijningen, die zitting heeft in het bestuur van de LEN.

"In de wandelgangen zijn bij de coaches, trainers en andere betrokkenen de verschillende meningen gepeild. Dit is voor de LEN de beste optie, zeker omdat we ook aan het belang van het evenement moeten denken."

Gemiste kans

De KNZB had gehoopt dat de LEN in Helsinki een officieel overleg met de coaches zou beleggen om de trainers naar hun mening over het tijdstip van de finales te vragen. Maar de Europese bond voelde daar uiteindelijk niets voor.

"Een gemiste kans denk ik", aldus KNZB-directeur Jan Kossen. "Maar als organisatoren zijn we niet ongelukkig met het besluit. Ik snap de argumenten van Jacco Verhaeren, maar uit organisatorisch oogpunt is het voor ons beter de finales op het huidige tijdstip te houden. Natuurlijk hadden we er in de ochtend ook wel iets van kunnen maken, maar dit is toch beter."

Vrede

Verhaeren was teleurgesteld dat de LEN niet bereid was een discussie op gang te brengen. "Het is erg jammer dat het zo gaat. Ik had met een ieder besluit vrede kunnen hebben waar het merendeel van de coaches achter zou staan."

"Ik heb het in belang van de sporters geprobeerd om met elkaar inspraak te krijgen en ook de KNZB, maar het heeft geen zin tegen de stroom in te blijven roeien."

Na maanden van discussie wil Verhaeren daarom nu het hoofdstuk afsluiten en zich met zijn zwemmers richten op het toernooi. "Het heeft lang genoeg geduurd. Het toernooi is in elk geval voor onze mensen op een gunstige plek om zich te plaatsen voor de Spelen. Dat is belangrijker dan nu door te blijven mekkeren."

Programma

Het enige discussiepunt met de LEN is nu nog de indeling van het toernooi. De bond wil het zwemmen in programma naar voren schuiven om tegemoet te komen aan de FINA. De wereldbond vindt dat de EK (26 maart-6 april) nu te dicht is geprogrammeerd op de WK kortebaan (9-13 april).

De KNZB gaat door een sportmarketingbureau laten onderzoeken wat de effecten zijn als het zwemmen voor het schoonspringen en synchroonzwemmen wordt afgewerkt. Kossen: "Aan de hand daarvan zullen we beslissen of we met een wijziging akkoord gaan. We willen het toernooi knallend eindigen en het is de vraag of dat op die manier kan."