HUIJBERGEN - Daphny van den Brand is in Huijbergen Europees kampioene veldrijden bij de vrouwen geworden. De renster uit het Brabantse Zeeland reed direct in de eerste ronde van haar concurrentes weg en hield vervolgens zonder problemen stand.

Titelverdedigster Marianne Vos streed ronden lang met Hanka Kupfernagel om het zilver, maar moest genoegen nemen met brons.

Van den Brand was bijzonder emotioneel na haar zege. "Ik heb een seizoen vol blessures gehad. Eerlijk gezegd had ik nog niet gedacht dat ik zover zou zijn. Maar de benen voelden goed en ik kon direct een gat slaan. Als je het dan tot het einde toe volhoudt, kun je wel stellen dat je echt de sterkste bent geweest."

Vos

Marianne Vos raakte haar titel kwijt, maar wilde na afloop niet weten van een tegenvaller. De renster, die vorig seizoen Europees kampioene werd en zich ook tot wereldkampioene liet kronen, zei tevreden te zijn met brons.

"Dit parcours lag me simpelweg wat minder. Ik kom meer tot mijn recht op snellere ronden. Met mijn vorm is dan ook niets mis, dat bewees ik dit seizoen al met een aantal mooie zeges. En laten we eerlijk zijn: brons is toch ook niet echt slecht?"

Tevreden

Bondscoach Johan Lammerts kon na afloop tevreden zijn met de medailles. Eerder op de dag behaalde Ramon Sinkeldam brons bij de junioren. Alleen bij de beloften telde Nederland niet mee. Ver achter de Belgische kampioen Niels Albert eindigde Eddy van IJzendoorn op de 17e stek als beste Nederlander.

Lammerts: "In die categorie hebben we nog werk te doen. Over de hele linie hebben we sterk gepresteerd."