HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft vrijdagavond met 1-0 gewonnen van Roda JC. Lang zag het ernaar uit dat de ploeg van trainer Gertjan Verbeek in het Abe Lenstra-stadion zichzelf tekort zou doen met een doelpuntloos gelijkspel.

De thuisclub was in het eerste uur oppermachtig. De Oostenrijkse international Thomas Prager, die de zieke Paul Bosvelt verving, kreeg na drie minuten de eerste kans. Kort na de knal van Prager had verdediger Michael Dingsdag een vrije kopkans.

Na ruim een kwartier kon aanvoerder Petter Hansson bij de tweede paal zomaar intikken. In beide gevallen was doelman Vladan Kujovic, die in de beginfase een onzekere indruk maakte, al gezien.

Balbezit

Heerenveen had verreweg het meeste balbezit, maar kwam maar niet tot scoren. Alles ging naast of werd van de doellijn gered. Kujovic kreeg genoeg te doen om in de wedstrijd te groeien. Opmerkelijk genoeg kwam Afonso Alves, topschutter in de eredivisie, niet in scoringspositie.

De Braziliaan stelde na ruim een half uur wel heel knap Danijel Pranjic in staat om de openingstreffer te maken. Maar de Kroatische linkspoot trof Kujovic op zijn weg. Jakob Poulsen schoof de bal vijf minuten voor de rust wel langs Roda's doelman, maar wederom werd de bal voor de lijn weggewerkt.

Op slag van rust kreeg Roda een prachtkans. Adil Ramzi was vrij op weg naar het doel. De uitgekomen doelman Brian Vandenbussche haalde hem buiten het strafschopgebied onderuit en kwam er met een gele kaart genadig van af. De vrije trap ging over.

Leeggespeeld

Na ruim een uur zakte het spel van Heerenveen helemaal in. De Friezen leken leeggespeeld en Roda werd steeds gevaarlijker.

Michel Breuer voorkwam ternauwernood dat de ploeg van Huub Stevens zelfs op voorsprong kwam. Niklas Tarvajärvi stond nog maar net in het veld toen hij vlak voor tijd de bal toch achter Kujovic kreeg.

Stevens

Huub Stevens, trainer van Roda JC, had geen verklaring voor de nederlaag tegen Heerenveen. "Het was een wonder dat ze de overwinning pas in de laatste minuten veilig stelden'', zei Stevens na afloop.

Na ruim een uur spelen kreeg de ploeg uit Kerkrade wel een aantal kansen, maar het spelniveau was onvoldoende om de winst uit het Abe Lenstra-stadion mee te nemen.

"Heerenveen heeft verdiend gewonnen'', meende Stevens. "Ik had deze persconferentie beter door een speler kunnen laten geven. Ik heb hier geen verklaring voor, de spelers denk ik wel.''

Opgelucht

Collega Gertjan Verbeek was opgelucht door de benauwde zege. Vijf minuten voor tijd bracht hij Niklas Tarvajärvi in het veld voor topscorer in de eredivisie Afonso Alves. Twee minuten later maakte de Fin de verlossende treffer.

"Nu levert het wisselbeleid gelukkig wel drie punten op'', verwees Verbeek naar afgelopen zondag. Tegen Feyenoord bracht invaller Rob Friend de Friezen met twee goals terug in de wedstrijd (van 3-1 naar 3-3) maar wonnen de Rotterdammers in de slotfase toch nog (4-3).

"Ik denk dat dit onze beste wedstrijd van het seizoen was'', vervolgde Verbeek. "Geen domme fouten, zoals tegen Feyenoord. We vergaten in het eerste uur alleen de doelpunten te maken, daardoor leek het even ongelukkig af te lopen. Maar geluk dwing je af.''